5 Temmuz 2021 Pazartesi

EREN BABA YA ZİYARET

 

HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI DATÇA ŞUBESI CEMEVİ 27.08.2020 EREN BABA YA ZİYARET


Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi Üyeleri 27 Ağustos Perşembe günü Köyceğiz ve de Denizli’nin Beyağaç ilçesi sınırlarında bulunan Sandras Dağının zirvesindeki “Eren Baba” ya ziyarette bulundular.

Eren Baba ziyareti önces Sandras dağı eteklerinde bulunan Gökçeova gölünde mola veren ekip, burdaki kahvaltının ardından zirvede bulunan Eren Baba türbesini ziyaret ettiler.

Her yıl Ağustos ayının son perşembesi gerçekleştirilen Eren Baba Günü etkinliği için Köyceğiz ve Beyağaç ilçeleri ve köylerinden gelen tahtacı ve yörükler burda Eren Baba’ya adaklarını adayıp, dualarını etmektedirler. 

Bu sene pandemi nedeniyle katılımın daha düşük olduğu etkinlikle ilgili olarak, hijyen koşullarının düzenlenmesi ve katılımcıların havaya silahla ateş etmelerinin engellenmesi yönünde gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması gerekmektedir.

Etkinliğe konu Eren Baba’nın hikayesi ise şöyle; 

 

EREN DEDE KİMDİR?

Sandras Dağı’nın eteklerine tutunan, Köyceğiz’e bağlı Ağla (yeni adı Yayla) sakinlerinin rivayeti odur ki zamanında İran Horasan’daki 72 eren, ellerindeki asaları Anadolu’ya, Balkanlar’a, Ortadoğu’ya fırlatır. Asaların tekmili farklı dağların zirvelerine saçılır. Erenlerin beşinin asası bu yörenin ulu dağlarına; bölge sakinlerinin verdiği adlarla Atkuyruksallamaz, Şimşir, Ölemez, Aygır ve Sandras’ın zirvelerine düşer. Asalar bir süre dağ yücelerinde sahiplerini bekler. Beş eren, onlar gibi sırrına tam olarak eremediğimiz maneviyat dünyasından, içsel yolculuklardan geçerek asalarına doğru yola çıkar. Erenlerden Eren Dede diğer adıyla Çiçek Baba, Sandras’ın zirvesinde asasına kavuşur ve bu dağın yücelerini mekân tutar. Eren Dedenin 3,5 metre genişliğinde ve 42 metre uzunluğundaki mezarı bu zirvede yer almaktadır.

EREN GÜNÜ

 

Yaklaşık 7 asırdır yöre halkı tarafından Yörük-Türkmen Kültürüne özgü Eren Günü etkinlikleri yapılmaktadır.

Her yıl Ağustos ayının son perşembesi yapılan ve kaynağı Orta Asya kurgan mezarları kültürüne dayanan ve bu kültürün devamı niteliğinde olan Eren Günü etkinliği; bir gün önce Kartal Gölü bölgesine çıkılması ve burada kurulan çadırlarda konaklama ve çadır ziyaretleri yapıldıktan sonra ertesi sabah şafak vakti Eren Dede Türbesi ziyareti yapılır, dualar okunur, dilekler tutulur, türbe çevresinde turladıktan sonra kurban kesilip, pişirilip yenmesiyle etkinlik son bulur.

Sandras Dağı hâlâ yaşayan söylenceleri, gelenekselliğini koruyan yaşam ve üretim biçimleri, el değmemiş doğa değerleriyle dikkat çeken özel bir coğrafya. Karaçam ormanları (Pinus nigra), sığla ormanları (Liquidambar orientalis), alpin bitki örtüsü ve tür çeşitliliğiyle Türkiye’nin önemli bitki alanlarından biri burası. Sığla ağacı bölgenin ve Türkiye’nin en önemli değerlerinden; dünya dağılımı büyük oranda Gökova, Marmaris, Köyceğiz, Yunanistan’ın bir bölümü ve Rodos Adası. Sandras’ın yüksek kesimleri ve Kartal Gölü çevresi, Türkiye’nin en yaşlı anıt karaağaçlarını barındırmasından dolayı koruma altında.





























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder