Datça Belediye Başkanlığı ile ortaklaşa gerçekleştireceğimiz “Aşık Daimi 33. Yılı Anma Etkinliği” 16 Nisan 2016 Saat 20.00’de Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Âşık Daimi'yi ölümünün 33. Yılında andık. Etkinliğimizde bu yıl Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden Dr. Ali Abbas Çınar'ın Daimi'yi anlatması, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Erdoğan Eskimez ve Datça Müzik Sevenler Derneği Koro Şefi Suna Sönmez'in ezgileriyle gerçekleşti.Datça Belediye Başkanlığıyla ortaklaşa gerçekleşen etkinliğimizde Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Belediye başkan yardımcısı İnci Bilgin, Belediye Meclis Üyesi Hayriye Balkan ve Halit Çıplak, Datça Pir Sultan Abdal Derneği Mustafa Katıkçı ile birçok Datçalı sanatsever yoğun katılım göstermiştir.
Emeği geçen tüm dostlara teşekkür ederiz.
FOTO GALERİ:
datca-haber.com Haberi:
DERİNLİKLERİN OZANI AŞIK DAİMİ'Yİ ANMA PROGRAMI GERÇEKLEŞTİ
Geçtiğimiz haftasonu Cumartesi akşamı ilçemizde bulunan Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nde Aşık Daimi'yi anma programı düzenlendi. Düzenlenen bu programın Datça Belediyesi ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça şubesi ile ortak bir şekilde oluşturulduğu belirtildi.
Çok sayıda vatandaşın katıldığı programda Erdoğan Eskimez (İTÜ Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi) ve Suna Sönmez (Datça Müzik Severler Derneği Koro Şefi) tarafından dinleyicilere konser verildi.?
Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Başkanı Murat Yıldırım yaptığı açılış konuşmasında şunları belirtti, "Kıymetli misafirlerimiz Datça Belediye Başkanlığı ile ortaklaşa ölümünün 33. Yılımda gerçekleştirdiğimiz "Aşık Daimi anma etkinliğine hepiniz hoşgeldiniz.
Asıl adı İsmail Aydın olan Aşık Daimi, 1932 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiş, gördüğü bir rüya üzerine "Aşık Daimi" mahlasını kullanmaya başlamıştır.
Kendi ifadesine göre soyu On İki İmam Rıza'ya dayanmaktadır. Halk arasında İsmail Daimi, Aşık Daimi veya Daimi Baba olarak da
tanınan bu halk ozanımız yaşadığı dönem içerisinde kendi çaldığı ve söylediği şiirleri ile halkın gönlünde yer etti.
Aşık Daimi köyde yaşadığı dönemde çalıp söylediği şiirlerinde dini ve tasavvufi özellikler ağırlık taşımaktayken, kente yerleştikten sonra toplumsal olaylardan etkilenerek toplumsal içerikli şiirler yazmaya başladı.
Bu şiirlerinde halkın gören gözü, duyan kulağı ve söyleyen dili olmayı denedi. Kore Savaşı'nda, Kıbrıs Çıkartması'nda yurt ve millet sevgisini ifade eden şiirler söyledi.
Son zamanlara kadar sürüp gelen Aşık Edebiyatı'nın önemli ve dikkate değer bir şairi olan Aşık Daimi, şiirlerinde sadece kendi görüş ve düşüncelerini dile getirmekle kalmadı aynı zamanda içinde yaşadığı toplumun bir aynası olmayı da tercih etti.
Hacı Bektaş Veli anma törenlerinin başladığı 1964'lü yıllarda Hakka yürüyüşüne kadar (1983) her yıl Hacı Bektaş Veli'yi anma törenlerine katıldı ve bu törenlerde kendisine Pir olarak kabul ettiği Hacı Bektaş Veli ve onun felsefesine hizmet etti. Daimi Hacı Bektaş Veli'yi sevdiği kadar Atatürk ve onun kurduğu Cumhuriyet'e bağlılığını her vesile ile dike getiren bir ozandır.
Bu etkinlikte emeğe geçen herkese teşekkür eder, iyi seyirler dilerim." dedi.
Düzenlenen bu programda keyifli zamanlar geçirdi ve düzenleyen herkese teşekkür ettiler.(DATÇA HABER)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder