Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi’nin, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Datça Belediye Başkanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirdiği Hızırşah Etkin likleri’nin 8. Si bu yıl 29-30 Temmuz 2017 tarihlerinde gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında bu yıl Muğla’nın ilk ve tek Cemevinin açılışı da Datça’da yapıldı.
Etkinliğin açılışı, etkinliğin adını aldığı Hızırşah Köyü’ndeki Hız ırşah Külliyei’nde gerçekleştirildi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda İnanç Önderi olan Nihat YOLERİ’nin gulbenkiyle başladı
Açılışta Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi Başkanı Murat YILDIRIM bir konuşmasını yaparak, bir etkinliği 8.Yaşına getirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını söyleyerek, 2010 yılından beri kendilerinden desteklerini esirgemeyen Datça Belediye Başkanı Gürsel UÇAR’a, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman GÜRÜN’e, emek veren, katkı sunan tüm canlara teşekkür etti.
Datça Belediye Başkanı Gürsel UÇAR, İstanbul Milletvekili Gülay YEDEKÇİ ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer BAŞ’ında konuşma yaptığı açılış töreninde ortak tema barış, kardeşlik ve hoşgörüydü. Hızırşah da ki ikramların ardından Muğla’nın ilk ve tek Cemevinin açılışı için Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nin alt katında yapılan Cemevi’nin açılış törenine geçildi.
Cemevi Açılış törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman GÜRÜN, İstanbul Milletvekili Gülay YEDEKÇİ, Datça Kaymakamı Vehbi BAKIR, Datça Belediye Başkanı Gürsel UÇAR, CHP Muğla İl Başkanı Mürsel ALBAN, CHP İstanbul Fatih ilçesi İlçe Başkanı Soner ÖZİMER, İstanbul Fatih Belediye Meclisi CHP Grup Başkan vekili ve meclis üyesi aynı zamanda Erikli Baba Dergahı başkan yardımcısı Kazım AKŞAHİN, CHP Fatih eski ilçe başkanı Ahmet KÜREKLİ, CHP Fatih eski Meclis Üyesi Aziz YILMAZ, Datça Belediye Başkan Yardımcısı İnci BİLGİN, Datça Belediyesi Mecllis Üyesi Hayriye BALKAN, Cumhuriyet gazetesi yazarı Miyase İLKNUR, Prof Dr. Bedriye POYRAZ, Prof. Dr. Ali YAMAN, Mimar Sevilay MİSER, Beyklikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda halk müziği sanatçısı Leyla ÜNVER, Halk Müziği Sanatçısı Ekrem ATAER, yazar Ece ATAER, HBVAKV Genel Başkanı Tuncer BAŞ, HBVAKV Çekmeköy Şube Başkanı Muzaffer AKKOL ve geniş bir halk kitlesi katıldı.
Yapılan konuşmaların ardından Cemevi’nin açılışı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman GÜRÜN, Datça Kaymakamı GVehbi BAKIR, Datça Belediye Başkanı Gürsel UÇAR, İstanbul Milletvekili Gülay YEDEKÇİ ve HBVAKV Genel Başkanı Tuncer BAŞtarafından yapıldı. Cemevi'nin bölümlerinin gezilmesinin ardından cemevi’nde pişirilen lokmalar gelen misafirlerle paylaşıldı.
Etkinliğin ikinci gününde Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde “Alevilikte Söylemler, Semboller, Simgeler” konulu panel gerçekleştirildi. HBVAKV İstanbul Çekmeköy Şube Başkanı Muzaffer AKKOL’un moderatörlüğ ünde gerçekleşen panelde, Prof. Dr Ali YAMAN, Prof Dr. Bedriye POYRAZ ve Mimar Sevilay MİSER panelist olarak katıldılar. Yoğun bir ilginin olduğu panele İstanbul Milletvekili Gülay YEDEKÇİ de katıldı.
Etkinlik Datça Anfi tiyatroda gerçekleştirilen Leyla ÜNVER ve Ekrem ATAER’in sahne aldığı ücretsiz halk müziği konseriyle sona erdi. Anfi tiyatronun dolup taştığı konser öncesin HBVAKV Datça Şubesi Cemevi Başkanı Murat YILDIRIM ve İstanbul Milletvekili Gülay YEDEKÇİ kısa birer konuşma yaptılar.
Datça Şubesi Cemevi Başkanı Murat YILDIRIM'ın Mesajı:
Değerli konuklar,
Bu sene 8. Sini gerçekleştirdiğimiz Hızırşah Etkinliklerimizin açılışına hepiniz hoş geldiniz. Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlarım.
Sevgili canlar; insanların İnançları doğrultusunda ibadet edebilmesi, insani bir haktır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde de bu yazılıdır ve bizim ülkemiz de bunun altına imza atmıştır.
Ancak bizler bu haktan mahrum edilmekteyiz. Yıllardır sürdürülen asimilasyon politikaları yetmez gibi türbe, dergâh, Cemevi gibi kutsal mekânlarımızın son yıllarda hızla camiye dönüştürülmesi, bizleri incitmektedir.
Tarihten günümüze dek ayakta durabilen İbadethanelerimiz bir yandan yok edilirken,
Bir yandan da inanç özgürlüğü adına yeni cemevlerimiz bizlerle buluşmaktadır.
İşte bugün Muğla’nın ilk ve tek cemevinin açılışını yapacağız.
Alevilerin temel isteği bu ülkede “EŞİT YURTTAŞ” olmaktır. İnanç merkezlerimizin statüsünün yasallaşmasından öte
bizler, devletin din hizmetlerinden elini tamamen çekerek herkesin kendi inancını özgürce yaşamasına izin vermesini istemekteyiz.
Hızırşah Külliyesi, 2010 yılında vakfımızın gayreti ve belediyemizin yardımlarıyla
adeta çöplüğe dönmüş olan metruk bir yapıyken;
sözde gönüllü bir inşaat ustasınca,
SİT alanında bulunmasına rağmen güya restore edilerek;
yapının Alevi kimliği yok edilmeye çalışılmış, mezar taşları kırılmış ve kaybedilmiştir.
Öyle ki; Alevi dergâhlarının en önemli unsurlarından olan ve 500 yıllık bir tarihe sahip olan "Eşik Taşı" bu kıyımda söküldüğü halde, tarafların ifadesine göre hala "nerde olduğu bilinmemektedir."
Bizler bu haksız uygulamalara karşı hakkımızı sonuna kadar hukuk önünde arıyoruz ancak bu süreçte herkesin de dikkatini çekmek istediğimiz asıl konu: Bu tip dönüştürmelerle talan edilen sadece ALEVİ inanç merkezleri değil, ülkemizin tarihi ve kültürel mirasıdır.
Değerli canlar,
Biz Alevilerin tek isteği, inanç özgürlüğü ve kimliğimizin kabulüdür. Bizlerin beklentisi olduğumuz gibi kabul edilmektir.
Birlik ve dayanışmaya en çok ihtiyacımız olan 8. Hızırşah etkinliğimize ve bugün açılışını gerçekleştireceğimiz cemevinin açılmasına kadar geçen süreçte, bizden maddi, manevi destek ve katkılarını esirgemeyen başta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman GÜRÜN ve Datça Belediye Başkanı sayın Gürsel UÇAR ile, Muğla ve Datça belediyelerimizin tüm personellerine, Vakfımıza emek veren, destek veren, gönül veren tüm canlarımıza ve tüm kurumlarımıza ayrı ayrı teşekkürü bir borç bilir, şükranlarımı sunarım
Murat Yıldırım
HACIBEKTAŞ Veli Anadolu Kültür Vakfı
Datça Şubesi Cemevi Başkanı
FOTO GALERİ:
HÜRRİYET GAZETESİ 30 TEMMUZ 2017
Muğla’nın ilk cemevi, Datça’da açıldı
Muğla genelinde bir ilk olan, cemevinin açılış törenine, Datça Kaymakamı Vehbi Bakır, CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş, CHP’li Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ve çok sayıda Datçalı katıldı. Ecevit Kültür Merkezi’nin alt katında, Datça Belediyesi tarafından tahsis edilen ve Muğla Büyükşehir Belediyesi ile bazı gönüllerin maddi katkıları ile tefriş edilen salon, Datça’daki alevi yurttaşların ihtiyaçları için hizmet verecek. Yaklaşık 420 metrekarelik salon, yapılan tadilattan sonra, kütüphane, mutfak, yemekhane, kurs odaları ve yönetim odasının yanı sıra cemevine dönüştürüldü.
"GÖZLER BİZİ GÖRMÜYOR"
Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş açılış töreninde yaptığı konuşmada; devletin, cemevilerini birer ibadethane olarak tanıması gerektiğini söyledi. Baş, "Şu an kendi var ama adı yok bir mekanın açılışını yapıyoruz. Çünkü çağdaş bir hukuk devletinde adı olan şeyin, bir kütüğü ve o kütükte kaydının olması lazım. Kısaca yasada karşılığı olmalıdır. Cemevilerinin yıllarca ibadethanemiz olması yönünde mücadele sürdürüyoruz. Ama gözler bizi görmüyor, kulaklar duymuyor. Oysa laik ve demokratik bir devlette, devletin bütün inançlara kör ve sağır olmasını beklenir. Bütün yurttaşlarına, dini inancı veya kimliği üzerinden değil kimlik numarası üzerinden yaklaşması gerekiyor. Çünkü devlet siyasal bir örgütlenmedir, yurttaş bu siyasal örgütlenmenin bir bireyidir. Hani dine inandığı, hangi etnik kökenden geldiğinin önemi yoktur" dedi.
"BİZE İNANCIMIZI TARİF ETMEYİN"
Devlet ile yapılan toplantılarda, sürekli kendilerinden, inançlarının tarif edilmesinin istendiğini hatırlatan Baş, "Bize inancımızı tarif ettirmeyin. Bize tarif de etmeyin. Dedelerimize eğitim de vermeyin. Biz bunları istemiyoruz. Siz, yasal olarak cemevilerimizi tanıyın. Karşımıza tekke ve zaviyeler kanununu engel olarak çıkartıyorlar. Türkiye’de ibadethanelerin tanımı yasada dört madde olarak belirtiliyor. Sinagog, kilise, havra, camii-mescit Biz yasaya ’ve diğerleri’ ibaresinin eklenmesini istiyoruz ki, sorun kökünden çözüme kavuşacaktır. Biz bu ülkede adalet istiyoruz" diye konuştu.
OYBİRLİĞİ İLE TAHSİS EDİLDİ
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ise, belediyelerin var oldukları kentlerde insanların yaşamını kolaylaştırıcı hizmetler sunarak, halkın daha iyi yaşaması ve daha mutlu olmasına aracılık yapmaları gerektiğini söyledi. Başkan Uçar, "İnsanların kendi ibadetini yapması, huzur bulmasını sağlar. Vakfın, yer talebine bu nedenle gönülden destek verdim. Sadece ben değil, belediye meclisindeki tüm üyelerin oy birliği ile bu yeri vakfa tahsis ettik. Buranın yapılmasına emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
"TOPLUMDA EŞİTSİZLİKLER VAR"
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de konuşmasında, Datça’da bir cemevinin açılıyor olmasının mutluluk verici olduğuna dikkat çekti.
Datça’da daha önce, iki dönümlük bir araziye cemevi yapılabilir mi diye bazı girişimlerde bulunduklarını hatırlatan Gürün, "Datça, Özel Çevre Korumu Alanı olduğu için bir aşama kaydedemedik. Datça Belediyemiz burayı mekan olarak tahsis etti. Biz de, bize düşen ne varsa onu yerine getirmeye çalıştık. Bizim için çok büyük bir mutluluk. Burada ihtiyaç duyulan; hemşerilerimizin beli bir bölümünün, ’mutlak olması gerekli’ diye düşündüğü, fakat yıllardır yapılamayan bir ibadet meknının hayata geçirilmesine katkıda bulunmamız, bizim için mutluluk vericidir" dedi.
Türkiye’de, toplumda adaletsizliklerin yaşandığını ifade eden Gürün, " Toplumda eşitsizlikler var. Olması gereken ile olan arasında farklılıklar var. Türkiye Cumhuriyeti’nin, Anayasada tarifi; laik, demokratik, hukuk devletidir. Bütün kurum ve kuruluşlarımızın ve bütün yönetenlerimizin bu ilkeler çerçevesinde kararlar alıp uygulaması ve Türkiye’de yaşayan bütün etnik grupların veya inanç sahiplerinin ihtiyaçlarına eşit mesafede olması gereklidir" dedi.
Konuşmaların ardından Alevi dedesi tarafından okunan dualar eşliğinde cemevinin açılışı yapıldı.
"GÖZLER BİZİ GÖRMÜYOR"
Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş açılış töreninde yaptığı konuşmada; devletin, cemevilerini birer ibadethane olarak tanıması gerektiğini söyledi. Baş, "Şu an kendi var ama adı yok bir mekanın açılışını yapıyoruz. Çünkü çağdaş bir hukuk devletinde adı olan şeyin, bir kütüğü ve o kütükte kaydının olması lazım. Kısaca yasada karşılığı olmalıdır. Cemevilerinin yıllarca ibadethanemiz olması yönünde mücadele sürdürüyoruz. Ama gözler bizi görmüyor, kulaklar duymuyor. Oysa laik ve demokratik bir devlette, devletin bütün inançlara kör ve sağır olmasını beklenir. Bütün yurttaşlarına, dini inancı veya kimliği üzerinden değil kimlik numarası üzerinden yaklaşması gerekiyor. Çünkü devlet siyasal bir örgütlenmedir, yurttaş bu siyasal örgütlenmenin bir bireyidir. Hani dine inandığı, hangi etnik kökenden geldiğinin önemi yoktur" dedi.
"BİZE İNANCIMIZI TARİF ETMEYİN"
Devlet ile yapılan toplantılarda, sürekli kendilerinden, inançlarının tarif edilmesinin istendiğini hatırlatan Baş, "Bize inancımızı tarif ettirmeyin. Bize tarif de etmeyin. Dedelerimize eğitim de vermeyin. Biz bunları istemiyoruz. Siz, yasal olarak cemevilerimizi tanıyın. Karşımıza tekke ve zaviyeler kanununu engel olarak çıkartıyorlar. Türkiye’de ibadethanelerin tanımı yasada dört madde olarak belirtiliyor. Sinagog, kilise, havra, camii-mescit Biz yasaya ’ve diğerleri’ ibaresinin eklenmesini istiyoruz ki, sorun kökünden çözüme kavuşacaktır. Biz bu ülkede adalet istiyoruz" diye konuştu.
OYBİRLİĞİ İLE TAHSİS EDİLDİ
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ise, belediyelerin var oldukları kentlerde insanların yaşamını kolaylaştırıcı hizmetler sunarak, halkın daha iyi yaşaması ve daha mutlu olmasına aracılık yapmaları gerektiğini söyledi. Başkan Uçar, "İnsanların kendi ibadetini yapması, huzur bulmasını sağlar. Vakfın, yer talebine bu nedenle gönülden destek verdim. Sadece ben değil, belediye meclisindeki tüm üyelerin oy birliği ile bu yeri vakfa tahsis ettik. Buranın yapılmasına emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
"TOPLUMDA EŞİTSİZLİKLER VAR"
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de konuşmasında, Datça’da bir cemevinin açılıyor olmasının mutluluk verici olduğuna dikkat çekti.
Datça’da daha önce, iki dönümlük bir araziye cemevi yapılabilir mi diye bazı girişimlerde bulunduklarını hatırlatan Gürün, "Datça, Özel Çevre Korumu Alanı olduğu için bir aşama kaydedemedik. Datça Belediyemiz burayı mekan olarak tahsis etti. Biz de, bize düşen ne varsa onu yerine getirmeye çalıştık. Bizim için çok büyük bir mutluluk. Burada ihtiyaç duyulan; hemşerilerimizin beli bir bölümünün, ’mutlak olması gerekli’ diye düşündüğü, fakat yıllardır yapılamayan bir ibadet meknının hayata geçirilmesine katkıda bulunmamız, bizim için mutluluk vericidir" dedi.
Türkiye’de, toplumda adaletsizliklerin yaşandığını ifade eden Gürün, " Toplumda eşitsizlikler var. Olması gereken ile olan arasında farklılıklar var. Türkiye Cumhuriyeti’nin, Anayasada tarifi; laik, demokratik, hukuk devletidir. Bütün kurum ve kuruluşlarımızın ve bütün yönetenlerimizin bu ilkeler çerçevesinde kararlar alıp uygulaması ve Türkiye’de yaşayan bütün etnik grupların veya inanç sahiplerinin ihtiyaçlarına eşit mesafede olması gereklidir" dedi.
Konuşmaların ardından Alevi dedesi tarafından okunan dualar eşliğinde cemevinin açılışı yapıldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder