9 Mayıs 2016 Pazartesi

DATÇA'DA ÜÇ FİDAN ANILDI.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi, 6.05.2016 Cuma Günü Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişlerin 44.yılı Anma Etkinliğini bir Forumla gerçekleştirdi.



Forumu Cemevimiz’in Denetleme Kurulu Başkanı ve Emekli öğretmen Zübeyit Celik yönetti. Açılış konuşmasını Cemevi Başkanı Murat Yıldırım yaptı. Ardından Emekli Öğretmen Gencay Dinçer, Deniz Gezmiş ile ilgili anıları paylaştı ve kendi yazdığı şiiri okudu.
Leyla Dinçer de Deniz Gezmiş ile ilgili paylaşımlarda bulunarak şiir okudu. CHP Datça İlçe Başkanı Aytaç Kurt'un da günün anlamıyla ilgili konuşma yaptı.



Ardından Öğretmen Nadi Çoban Deniz Gezmiş'in annesi ve babasına yazdığı mektubu okudu. Ardından Adnan öğretmenimiz Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla ilgili kısa anekdotlarda bulundu.
Forumda birçok eğitimci arkadaşımız ve üyelerimiz paylaşımlarda bulundular. Dedemiz Nihat Yoleri’de Hüseyin İnan’ın Devrim yol oluşumuna yaptığı katkıyı anlattı.



Ali Ekber Taşdelen'in Deniz'le ilgili türküler ve diğer Ozanlarımızın Deyişlerini içeren dinletisiyle etkinliğimiz sona erdi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi Yönetimi.



BAŞKAN MURAT YILDIRIM'IN KONUŞMA METNİ.


DARAĞACINDA BİR NESİL…

Bundan 24 yıl evvel, 5 mayısı 6 mayısa bağlayan gece, Türkiye’nin geleceği 3 öğrenci idam edildiğinde, ülkenin aydınlık, çağdaş, demokratik ve Atatürkçü neslinin geleceğinin de boynuna idam urganı geçirildi..

“Tam bağımsız Türkiye” sloganıyla o gün 6. Filoyu protesto eden ve bu nedenle gözaltına alınıp, serbest bırakıldıktan sonra; 1 kasım 1968'de Samsun'dan İstanbul'a Mustafa Kemal Yürüyüşü'nü düzenleyen genç nesil; anayasal düzeni devirmek suçlamaları ile yargılanmış ve idam edilmiştir.
Benzer yanlı yargılama ve sahte suç delilleri oluşturarak 3 yılı aşkın bir süre sürdürülen ve ülkenin pek çok yurtseverinin tutuklanmasını, cezaevlerinde ölmelerine neden olan Ergenekon davalarında olduğu gibi… Hatırlarsınız geçtiğimiz hafta ERGENEKON diye bir suç örgütü olmadığı mahkeme kararıyla kamuoyuna duyuruldu.

FATSA FİKRİ SÖNMEZ…!

Bugün devrim şehitlerini anarken sol örgüterin diline ismiyle slogan olan isimlerden biri de, Can Yücel’ in dizlerinde;
“Terzi Fikri, öyle bir giysi dikti ki Fatsa’ya
O gürcü, öyle bir gürledi ki arkadaşlarıyla
Noktalar, noktalı virgüller, askeri operasyonlar
Kimseler çıkaramaz Fatsa’nın sırtından
Emek hakkının sımsıcak sıcaklığını.”  Diye anlattığı Fikri Sönmez dir.  

Fikri Sönmez, Dev-Genç saflarında 6. Filo'ya karşı gösterilere katılmış, ”Mahir Çayan ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçışlarından sonra, Karadeniz Bölgesi'ne geçmelerinde ve bu bölgedeki ilişkilerinde ve eylemlerinde yardımcı olduğu” gerekçesiyle, THKP-C Davası'nın diğer sanıkları ile beraber 2 yıl kadar tutuklu olarak yargılandı. 1974 affıyla tahliye olduktan sonra aktif siyaset yaptı. 14 Ekim 1979 seçimini Bağımsız belediye başkan adayı olarak kazandı. İlçe kısa bir süre içinde Sosyalist solun simgesi olurken sağcı basın organları ve politikacılar tarafından eleştirilere hedef oldu.

11 Temmuz 1980'de ilçeye düzenlenen  'nokta operasyonu' diye tabir edilen bir askeri operasyon da gözaltına alınmasının ardından, 4 Mayıs 1985 günü cezaevinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

VE DERSİM…

Denizler ve Terzi Fikri gibi ülke tarihinde yerini alan bir başka olayda 4 mayıs Dersim katliamıdır.
25 Aralık 1935 tarihinde, çıkartılan kanunun ardından 4 Ocak 1936 tarihinde Dersim Vilayeti'nin adı Tunceli Vilayeti olarak değiştirildi.  Bu yasanın uygulanmaya başlamasıyla 1937 başlarında çıkan olaylarda güvenlik sağlanamadı ve hükûmet otoritesi kurulamadı. Dersim'de mutlak devlet hâkimiyetini sağlamak için yapılan müdahale de;

"Sadece taarruz hareketiyle ilerlemekle iktifa ettikçe isyan ocakları daimi olarak yerinde bırakılmış olur. Bunun içindir ki, silah kullanmış olanları ve kullananları yerinde ve sonuna kadar zarar vermeyecek hale getirmek, köyleri kâmilen tahrip etmek ve aileleri uzaklaştırmak lüzumlu görülmüştür." 

Diyerek bölgede yaşayan 13.000'den fazla sivil öldürülürken. 12.000'e yakın insan zorunlu göçe tabi tutuldu.

Yani alınan bu kararla Osmanlı'da "ateş kuyuları"; "Kuyucu Murat Paşalar" ve "Yavuz'un keskin kılıcı" ile dahi çözülemeyen Dersim sorunu kan ile bir kere daha çözülmek istendi.
1938 katliamı geride sadece ölü ve yaralılar ve sürgünler değil; Cumhuriyet'in alnına kara bir leke, geride kalanların içine öfke ve acı bıraktı.

Baharın en güzel ayı Mayıs’ın ilk haftalarında yaşanan bu trajedilerin kurbanı olan başta Dersim şehitlerimiz ve Fatsa şehidi Terzi Fikri olmak üzere; Darağacının üç fidanı: Deniz, Yusuf ve Hüseyin’i ve ülkemizin tam bağımsızlığı için; işçi ve köylünün emeği için; halkların kardeşliği için can veren tüm devrim şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.
Ve tıpkı onlar gibi; bugün bizler de KAHROLSUN FAŞİZM diye haykırıyoruz..!


Datça Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı-Cem Evi
Yönetim Kurulu Adına
Başkan

Murat YILDIRIM







FOTO GALERİ:
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder