“Aşık Veysel’in ölüm yıldönümü - Hz. Ali’nin Doğumu - Sultan Nevruz” Programı 21.03.2017 Salı günü saat 20.00’de Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Datça Şubesi’nin Datça Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirdiği etkinliğin sunuculuğunu Hıdır Taşdelen yaparken, etkinlik günün anlam ve önemini içeren slayt gösterimi ile başladı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Datça Şubesi başkanı Bekir Şahin ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi başkanı Murat Yıldırım’ın konuşmalarının ardından Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçarkonuşmasını yaparak misafirleri selamladı. Ardından Gazi Cem Evi eski başkanı ve Baba Mansur Ocağı Pirlerinden Veli Gürsoy’un gülbenki ve sunumunun sonrasında Âşık Ali Naki Gündoğdu’nun dinletisine geçildi.
Etkinliğe, Datça Cumhuriyet Savcıları ve eşleri de katıldı. CHP Datça İlçe Başkanı Aytaç Kurt ve geniş bir halk kitlesinin katıldığı etkinlik alkışlarla sona erdi.
Etkinlikten sonra sanatçıya ve sunum yapan Veli Gürsoya plaketlerini Datça Cumhuriyet Savcısı ve eşi hakım hanımefendi tarafından verildi.
PROGRAM
Beni hor görme kardaşım
Sen altınsın ben tunç muyum?
Aynı vardan varolmuşuz
Sen gümüşsün ben sac mıyım?
Ne var ise sende bende
Aynı varlık her bedende
Yarın mezara girende
Sen toksun da ben aç mıyım ?
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Datça Şubesinin “Datça Belediyesi’nin Katkılarıyla” gerçekleştirdiği
AŞIK VEYSEL’İN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ – HZ. ALİ’NİN DOĞUMU
SULTAN NEVRUZ
1) Pir Sultan Abdal Derneği Datça Şube Başkanı BEKİR ŞAHİN
Kimi molla kimi derviş
Allah bize neler vermiş
Kimi arı çiçek dermiş
Sen balsın da ben çeç miyim?
Topraktandır cümle beden
Nefsini öldür ölmeden
Böyle emretmiş yaradan
Sen kalemsin ben uç muyum ?
2) Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi Başkanı MURAT YILDIRIM
Tabiata Veysel aşık
Topraktan olduk kardaşık
Aynı yolcuyuz yoldaşık
Sen yolcusun ben baç mıyım?
3) Datça Belediye Başkanı A. GÜRSEL UÇAR
Ben Alime Kurban Olam
Ali cihanın güneşi
Ben Alime kurban olam
Fatma ananın eşi
Ben Alime kurban olam
Muhammed sevmişti onu
Allah da övmüştü onu
Hiç gelmez aşkımın sonu
Ben Alime kurban olam
Alim ezellerden ezel
Cümle güzellerden güzel
Nerde olsam orda gezer
Ben Alime kurban olam
Ali’nin ihsanı boldur
Gel destini ondan doldur
Hemi ilahi hemi kuldur
Ben Alime kurban olam
Şanına indi Hel ata
Haşa! Hiç yapmadı hata
Ezeli evvelden öte
Ben Alime kurban olam
Hem şöhretim hem şanımdır
Hem dinim hem imanımdır
Damarımdaki kanımdır
Ben Alime kurban olam
Vaktidolu çok uzatmam
Yaralarıma tuz atmam
Sevgisine hile katmam
Ben Alime kurban olam
4) Hazreti Ali ve Nevruz sunumu Gazi Cemevi Eski Başkanı Baba Mansur Ocağından Pir VELİ GÜLSOY
5) Âşık Veysel ve Nevruz deyişleri Felsefe Öğretmeni Hak Aşığı ALİ NAKİ GÜNDOĞDU
BAŞKAN MURAT YILDIRIM!IN KONUŞMA METNİ:
HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI DATÇA ŞUBESİ CEMEVİ
Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz, Afganlar, Anadolu Türkleri, Arnavutlar, Azeriler, Farslar, Gürcüler, Karakalpaklar, Kazaklar, Kırgızlar, Kürtler, Özbekler, Tacikler, Türkmenler ve Zazalar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı olarak adlandırılır.
Yazılı olarak ilk kez 2. Yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder.
28 Eylül – 2 Ekim 2009 arasında Abu Dabi’de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi’ne dahil etmiştir. 2010’dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart’ı Dünya Nevruz Bayramı olarak ilan etmiştir.
Ağır ve zorlu geçen kış aylarından sonra, toprağı işleyecek, toprağı işleyecek, durağanlıktan harekete geçebilecek, bitkilerin yeşermesi, dalların boy vermesi, kuzuların melemesi, toprağın canlanması, dolayısıyla bereketin ve bolluğun başlangıcı bir gündür.
21 Mart: Sultan-ı Nevruz. Binlerce yıldır, insanlık kendi tarihinde daima doğa varlıkları ile ilişkilerine yer yer kutsallık yükleyerek, bu ilişkiyi törensel bir şekilde, zamana ve çağa uydurarak özünü bozmadan sürdürmüştür.
Alevilerce Nevruz, yeni yıl ve baharın başlangıcı ile beraber inançsal boyutta hem Hz. Ali’nin doğum günü olarak, hem de Hz. Fatima ile evlendiği, yaradılışın sevgi ve mutluluğun alevlendiği, yeşerip boy verdiği gün olarak kutlarlar. Geçmişte Alevi Bektaşiler Nevruz günü, baharın çiçekleri ve gülleri ile süslenmiş, mumlarla aydınlatılmış Cemevi’ne en temiz ve en güzel elbiselerini giyerek gelirlerdi. Günün anlamı ve Hz. Ali hakkında muhabbet edilirdi. Gülbenkler, deyişler okunur, canlar getirdikleri lokmaları paylaşır, şerbetler (dem) içilerek kutlanırdı.
Binlerce yıllık uygarlıklardan süzülerek gelen 21 Mart Nevruz günü birbirlerini ziyaret edip barış, dostluk ve sevgiyi paylaşmışlardır. Gündüzleri halay çekmişler, akşamda dergahlarda “Nevruz Cemi” yapıp semah dönmüşlerdir.
Biz de; hem yeniden doğuşu, tomurcuklanmayı, çiçeklenmeyi, hem de barış için, kardeşlik için, dostluk için, yeni ve güzel başlangıçlar için ihtiyacımız olan ateşi temsil eden Nevruz Bayramımızın hepimize kutlu olmasını ve ülkemize huzur getirmesini temenni ediyoruz.
Yine bugün 25 Ekim 1894, Sivas Şarkışla’da dünyaya gelen Aşık Veysel Şatıroğlu’nun da ölüm yıldönümüdür. 7 yaşında geçirdiği çiçek hastalığı sonucu iki gözünü kaybeden ve babasının kendisini oyalaması için aldığı bağlamayla önce başka ozanların türkülerini daha sonra 1933 yılında tanıştığı Ahmet Kutsi Tecer’in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söylemeye başlayan büyük ozanımız 78 yaşında vefat etmiştir.
Aşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Aşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitülerinde saz hocalığı da yaptı. 21 Mart 1973’te aramızdan ayrılan ünlü halk ozanımız Aşık Veysel’i sevgi, saygı ve özlemle anmaktayız.
Murat YILDIRIM
HBVAKV Datça Şubesi Cemevi Başkanı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder