5 Eylül 2018 Çarşamba

9. Hızırşah Etkinliği 26-27-28 2018 Tarihlerinde Datça'da Yapıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Belediyesi’nin katkılarıyla Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi tarafından 27-28-29 Temmuz 2018  tarihlerinde 9. Hızırşah Etkinliği  Datça'da düzenlendi.



27 Temmuz 2018 Cuma sabahı Hacetevi Tepesinin ziyaret edilmesi ve lokmaların paylaşılmasıyla başlayan etkinliğin açılış töreni 28 Temmuz 2018 Cumartesi günü etkinliğin adını aldığı Hızırşah Köyü’ndeki Hızırşah Külliyei’nde gerçekleştirildi


Etkinlik Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda inanç önderi olan Nihat YOLERİ’nin gülbenk okumasıyla başladı. 


Açılışta Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi  Cemevi Başkanı Murat YILDIRIM bir konuşmasını yaparak, bir etkinliği 9.Yaşına getirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını söyleyerek, 2010 yılından beri kendilerinden desteklerini esirgemeyen Datça Belediye Başkanı Gürsel UÇAR’a, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman GÜRÜN’e, emek veren, katkı sunan tüm canlara teşekkür etti. 

İstanbul Alevi Dernekleri Federasyonu adına Erikli Baba Kültür Vakfı Başkan Yardımcısı ve Fatih Belediyesi Meclis Üyesi Kazım AKŞAHİN, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan GEÇMEZ ve Datça Belediye Başkanının Gürsel UÇAR da konuşma yaptılar.


CHP Datça İlçe Başkanı Aytaç KURT, Datça Belediye Başkan Yardımıcısı İnci BİLGİNHacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Şube Başkanı Rıza Akdeniz, Tarihçi Yazar Ali KAYA’nın da katıldığı açılış töreni sonrasında cemevine geçilerek, hazırlanan lokmalar paylaşıldı. 



Program 28 Temmuz 2018 Cumartesi gecesi Datça Anfi Tiyatroda, moderatörlüğünü Tarihçi Yazar Ali Kaya’nın yapacağı, Prof Dr İbrahim Kaboğlu, Gazeteci Yazar Miyase İlknur ve HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez’in panelist olarak katılacakları “Alevi İnanç Hakları ve AİHM Kararları” konulu panelle devam etti.


Etkinliğin son günü olan 29 Temmuz 2018 Pazar saat 14.00’te Hızırşah Kültür Evinde Udi Yervant Dinletisi yer aldı. Yoğun bir katılımın gözlendiği konserde, dinleyiciler Udi Yervant’ın ezgileriyle coştular



29 Temmuz 2018 Pazar Saat 21.00’de Datça Anfi Tiyatrodaki Leyla Ünver, Erdoğan Doğan, Özlem Ceylan, Eylem Egin ve Taner Özsoy’un katıldığı ücretsiz Halk Müziği Konseriyle de etkinlik sona erdi. Etkinlik sonunda etkinliğe destek veren sanatçı ve sponsorlara plaket takdim edildi.



9. Hızırşah Etkinliklerine Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Datça Belediye Başkan Yardımcısı İnci Bilgin, Datça Belediye Meclis Üyesi ve Datça Kent Konseyi başkanı Hayriye Balkan, CHP Datça İlçe Başkanı Aytaç Kurt, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Ünver, Fatih Belediyesi Meclis Üyesi Ve Erikli Baba Kültür Vakfı Başkan Yardımcısı Kazım Akşahin, CHP eski İstanbul milletvekili Yakup Akkaya, HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez, HBVAKV Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Şube Başkanı Rıza Akdeniz katılırken; Taşkıran İnşaat, Villa Anfora Otel, Mehmet Ali Ağa Konağı, Cafer’in Yeri Pide Kebap Restoran, Fora Otel, Can Can Emlakda etkinliğe sponsor olarak etkinliğe katkı sundular.







Datça Şubesi Cemevi Başkanı Murat YILDIRIM'ın Mesajı:

Değerli konuklar,
Bu sene 9. Sini gerçekleştirdiğimiz Hızırşah Etkinliklerimizin açılışına hepiniz hoş geldiniz.  Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlarım.
Sevgili canlar; insanların İnançları doğrultusunda ibadet edebilmesi, insani bir haktır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde de bu yazılıdır ve bizim ülkemiz de bunun altına imza atmıştır.
Ancak bizler bu haktan mahrum edilmekteyiz. Yıllardır sürdürülen asimilasyon politikaları yetmez gibi türbe, dergâh, Cemevi gibi kutsal mekânlarımızın son yıllarda hızla camiye dönüştürülmesi, bizleri incitmektedir.

Tarihten günümüze dek ayakta durabilen İbadethanelerimiz bir yandan yok edilirken,
Bir yandan da inanç özgürlüğü adına yeni cemevlerimiz bizlerle buluşmaktadır.
İşte bugün Muğla’nın ilk ve tek cemevinin açılışını yapacağız.
Alevilerin temel isteği bu ülkede “EŞİT YURTTAŞ” olmaktır. İnanç merkezlerimizin statüsünün yasallaşmasından öte
bizler, devletin din hizmetlerinden elini tamamen çekerek herkesin kendi inancını özgürce yaşamasına izin vermesini istemekteyiz.
Hızırşah Külliyesi, 2010 yılında vakfımızın gayreti ve belediyemizin yardımlarıyla
adeta çöplüğe dönmüş olan metruk bir yapıyken;
sözde gönüllü bir inşaat ustasınca,
SİT alanında bulunmasına rağmen güya restore edilerek;
yapının Alevi kimliği yok edilmeye çalışılmış, mezar taşları kırılmış ve kaybedilmiştir.
Öyle ki; Alevi dergâhlarının en önemli unsurlarından olan ve 500 yıllık bir tarihe sahip olan "Eşik Taşı" bu kıyımda söküldüğü halde, tarafların ifadesine göre hala "nerde olduğu bilinmemektedir."

Bizler bu haksız uygulamalara karşı hakkımızı sonuna kadar hukuk önünde arıyoruz ancak bu süreçte herkesin de dikkatini çekmek istediğimiz asıl konu: Bu tip dönüştürmelerle talan edilen sadece ALEVİ inanç merkezleri değil, ülkemizin tarihi ve kültürel mirasıdır.
Değerli canlar,
Biz Alevilerin tek isteği, inanç özgürlüğü ve kimliğimizin kabulüdür. Bizlerin beklentisi olduğumuz gibi kabul edilmektir.
Birlik ve dayanışmaya en çok ihtiyacımız olan 8. Hızırşah etkinliğimize ve bugün açılışını gerçekleştireceğimiz cemevinin açılmasına kadar geçen süreçte, bizden maddi, manevi destek ve katkılarını esirgemeyen başta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman GÜRÜN ve Datça Belediye Başkanı sayın Gürsel UÇAR ile, Muğla ve Datça belediyelerimizin tüm personellerine, Vakfımıza emek veren, destek veren, gönül veren tüm canlarımıza ve tüm kurumlarımıza ayrı ayrı teşekkürü bir borç bilir, şükranlarımı sunarım

Murat Yıldırım
HACIBEKTAŞ Veli Anadolu Kültür Vakfı

Datça Şubesi Cemevi Başkanı

FOTO GALERİ:



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder