Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi’nde
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlaması
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü sebebiyle hazırlanan program saat 11.00’de gerçekleştirildi. Cemevi Üyeleri tarafından Datça bölgesinde yetişen Karabaş otu çiçeğinden hazırlanan buketlerle karşılanan kadın misafirlerin programa ilgisi yoğundu.
HBVAKV Datça Şubesi üyesi Leyla DİNÇER’in açılışı yaptığı ve basın açıklamasını okuduğu programın sunumu Özge ERDUVAN tarafından gerçekleştirildi.
Açılış ardından Açık Kürsü Şiir Dinletisinde Gülkadın-Hülya Oğuz-Adalet Akkoyunlu şiirlere hayat verdiler. Emrah Kırımsoy’un konuşmasının ardından İnci KEMENT’in müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Gelen misafirlere cemevinde hazırlanan un helvası ikramının ardından etkinlik sona erdi.
Leyla DİNÇER tarafından okunan basın açıklaması aşağıdadır:
HACI BEKTAŞI VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI
DATÇA ŞUBESİ CEMEVİ
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
8 Mart; ailede, toplumda, siyaset, sosyal ve ekonomik alanlarda eşitliğin sağlanması, emeğin sömürüsünün ve ayrımcılığın sonlandırılması, kadının insan haklarının ihlal edilmesinin önlenmesi için; eğitim, kültür, ekonomik ve hukuk alanlarında gerekli çalışmaların yapılması taleplerini yükselttikleri MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜDÜR.
Kadın mücadelesi, eşitliğin, özgürlüğün ve demokrasinin mücadelesidir.
Fırsat eşitliğinin sağlanmaması nedeniyle kadınlarımız eğitim haklarından yoksun kalmakta, istihdam olanaklarından yararlanamamakta; yönetim ve karar alma mekanizmalarında yeterince yer alamamaktadırlar. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği kadına yönelik ayrımcılığa, şiddete neden olmaktadır.
Kadınları toplumsal hayatın dışına iten ayrımcı ve cinsiyetçi politikalardan vazgeçilerek, kadını sadece ailenin bir parçası olarak gören, özgür birey olduğunu kabul etmeyen politik ve kültürel anlayış değiştirilmelidir. Kadının eşit ve özgür birey olmasını sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi tarihsel, kültürel ve dinsel hiçbir gerekçe ile engellenmemelidir. Kadınların siyasal, sosyal ve ekonomik alanda eşit olarak yer almasını sağlayacak toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları samimiyetle uygulanmalıdır. Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca cinsiyet temelinde ayrımcılık yapmayacak mekanizmalar oluşturulmalıdır. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinde kadının eşit ve özgür bir birey olduğu, devletin tüm kurum ve kuruluşlarınca içselleştirilmeli ve kadın haklarına aykırı hiçbir söylem ve eyleme izin verilmemelidir.
Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi-Cemevi yönetimi ve üyeleri olarak bizler; Cumhuriyet Devrimleri ve Kadın Mücadelesi sonucunda elde edilen kadın hak ve kazanımlarından kayba neden olacak her türlü zihniyetin, söylemin, girişimin karşısındayız. Kadına karşı ayrımcılığın ortadan kalktığı, kadının eşit ve özgür bir birey olarak var olduğu, kadının insan haklarının ihlal edilmediği, barışın, özgürlüğün, demokrasinin sağlandığı bir Türkiye ve Dünya için; kadın haklarının teminatı olan Atatürk Devrimlerine ve Laik Cumhuriyetimize bağlılıkla, mücadelemizi ve dayanışmamızı sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder