21 Aralık 2012 Cuma

700 yıllık tarih gün ışığına çıkacak!

Mehmet ÇİL/ DATÇA (Muğla), (DHA)

MUĞLA’nın Datça İlçesi’nde, Anıtlar Kurulu’ndan izin alınmadan başlatılan onarım çalışmaları iki ay önce durdurulan Hızırşah Köyü’ndeki 700 yıllık tarihi caminin, aslına uygun olarak restore edileceği açıklandı.

Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacak ihale ile izinsiz tadilat sırasında bozulan tarihi dokusu yeniden onarılacak olan caminin, çevre düzenlemesi ile birlikte bahçesindeki eski mezarlar da temizlenerek ortaya çıkarılacak. Datçalı bir vatandaş tarafından ölen büyüklerinin hayrına yaptırıldığı iddia edilen onarım çalışmaları sırasında, zemininde bulunan tahtalar sökülerek yerine seramik döşenen caminin arka tarafında ise ne amaçla yapıldığı belli olmayan derin bir çukurun açılması üzerine Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi yöneticilerinin ihbarıyla çalışmalar, Datça Kaymakamı Hamdi Üncü’nün talimatıyla yaklaşık iki ay önce durduruldu.

Caminin onarım ihalesinin açık teklif yöntemiyle 23 Kasım’da Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde yapılacağını dile getiren Datça Kaymakamı Hamdi Üncü, tarihi camiye çok fazla zarar verilmeden, izinsiz tadilat çalışmalarının durdurulduğunu hatırlattı. Kaymakam Üncü, "Vatandaşlarımızın hassasiyeti sonucu, olaydan haberdar olur olmaz, izinsiz onarım çalışmaları durduruldu. Caminin tarihi dokusu zarar görmedi. Zeminden sökülen tahtaların 20 yıl önce yapıldığı öğrenildi. Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden gelen uzman heyetin incelemelerinden sonra tadilat projesi revize edildi. Caminin iç ve dış duvarları yeniden aslına uygun biçimde düzenlenecek. Ayrıca çevre düzenlemesi ile bahçedeki eski mezarlar onarılarak gün ışığına çıkarılacak" dedi.

Haber Detay Linki:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder