21 Aralık 2012 Cuma

Binler eşit yurttaşlık için yürüdü.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şube Başkanı Murat Yıldırım, yönetım kurulu üyeleri Ali Ekber Taşdelen, Hüseyin Narman, Datça Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Datça, Marmarıs, ortaca ve Milas şubeleri'nin de katıldıkları; Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF) ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) öncülüğünde Alevi vatandaşların katılımıyla Sıhhiye Meydanı'nda “Laik, demokratik Türkiye için eşit yurttaşlık” mitingi düzenlendi.

* Foto Galeri ve Slayt İçin Tıklayınız! >>

Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen vatandaşlar, sabah saatlerinde Ankara Garı önünde toplandıktan sonra Sıhhiye'ye doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde “Cemevleri ucube değil ibadethanemizdir”, “Zorunlu/sorunlu din derslerine hayır”, “Laik, demokratik cumhuriyet”, “Savaşa hayır”, “Sadece vatan değil evladım da sağolsun” şeklinde pankart ve döviz taşıyan binlerce kişinin meydana ulaşmasıyla başlayan mitinge, bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi.
Aralarında İlhan Cihaner, Hüseyin Aygün, Veli Ağbaba, Aylin Nazlı Aka ve Musa Çam'ın da bulunduğu bazı CHP'li milletvekilleri, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, CHP genel başkan yardımcıları Nihat Matkap ve Gökhan Günaydın, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'ın da katıldığı mitingde, Sol Açık ve Çarşı taraftar gruplarının bazı üyeleri de yer aldı.

Miting, Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişini Veliyettin Ulusoy'un sözleriyle başladı.

Alevi Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Hüsniye Takmaz, Alevileri tehdit olarak gösteren zihniyetin son 10 yılda kendini daha çok hissettirmeye başladığını savunarak, Türkiye'de tek inançlı ve tek mezhepli zihniyet doğrultusunda tek tip insan yetiştirilmeye çalışıldığını ileri sürdü.

Kimsenin inancıyla sorunları olmadığını belirten Takmaz, aydın ve çağdaş sünni vatandaşları da yanlarında görmek istediklerini söyledi.
“Diyanet İşleri Başkanlığı'nın TBMM'nin üzerinde bir kurum gibi çalışmasını asla kabul etmiyoruz” ifadesini kullanan Takmaz, laik ve demokratik bir hukuk devletinde fetvalar olamayacağını, milyonlarca Alevi vatandaşın yok sayıldığını iddia etti.

“4 4 4” eğitim sistemini “4-4-4=0” olarak niteleyen Takmaz, birçok seçmeli dersin “öğretmen yok, sınıf açılamaz” denilerek seçtirilmediğini ileri sürdü. Takmaz, “Bizim, Kur'an-ı Kerim ya da Hazreti Muhammed'in hayatıyla derdimiz yok. Hazreti Muhammed döneminin devrimcisiydi. Türkiye'de Hazreti Muhammed'in hayatını anlatabilecek bir yiğit var mı? Bunlar anlatsa anlatsa Muaviye'nin hayatını anlatır” diye konuştu.
Takmaz, Türkiye'nin “haksız bir savaşın” içinde yer almasına istemediklerini de dile getirdi.

“Zorunlu din dersini kaldıran bir anayasa hepimizin ihtiyacı”

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel de, hükümetin çözeceğiz dediği her konuyu eline, yüzüne bulaştırdığını iddia ederek Alevi çalıştayları ardından Alevi düşmanlığının arttığını, evlerin işaretlenmeye başlandığını söyledi.
Türkiye'nin Alevi-Sünni diye bölündüğünü savunan Özel, nefret tohumları ekenlerin nefret biçeceğini ifade etti. Özel, “Hükümet ile bürokrasi kendileriyle ilgili sorunları çözmek yerine Alevilerin halletmesi gereken iç sorunlara müdahil olmaya kalkıp, Alevilerin kendilerini nasıl tanımlaması gerektiğini belirlemeye kalkıyor, cemevlerinin ibadethane olup olmadığına kendileri karar vermek istiyor, kendilerine düzmece muhatap yaratmaya çalışıyorlar. Bundan vazgeçin” diye konuştu.
Suriye'de yaşanan olaylardan yola çıkarak Alevi ve Sünnilerin karşı karşıya getirilmek istendiğini söyleyen Özel, savaş çığırtkanlığı yapılmamasını ve savaşa karşı durulmasını istedi.

Sanatçılardan destek

Konuşmaların ardından sahneye çıkan Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Yavuz Top da sazlarıyla ve türküleriyle vatandaşlarla bir araya geldi. Sivas'ta hayatını kaybeden Muhlis Akarsu'nun anısına da sahneye üzerinde Akarsu'nun fotoğrafı ve sazın bulunduğu bir sandalye yerleştirildi.
Mitingde aralarında Arif Sağ, Belkıs Akkale, Cahit Berkay, Derya Alabora, Edip Akbayram, Eşber Yağmundereli, Fazıl Say, Halil Ergün, Hüseyin Turan, İlyas Salman, Kerem Alışık, Menderes Samancılar, Musa Eroğlu, Onur Akın, Selda Bağcan, Tarık Akan, Suavi, Tuncel Kurtiz, Volkan Konak, Yaşar Kemal ve Yavuz Bingöl'ün de bulunduğu sanatçı ve yazarların imzaladığı deklarasyon da okundu.
“Sanatın gücünü unutmadan birleşmeli ve beraberce yan yana durmalıyız” denilen deklarasyonda, mitingin önemsendiği ve desteklendiği belirtildi.
Sahneye çıkan sanatçıların “Uzun ince bir yoldayım”ın da bulunduğu bazı türkülerin seslendirilmesi ardından miting sona erdi.

Arama noktasında gerginlik

Mitinge katılmak üzere alana gelen bir grup, polisin aramasına tepki göstererek polis barikatı yıkarak alana girmek istedi. Polisle grup arasında yaşanan arbedede bazı polisler yere düştü. Polisin biber gazıyla müdahale ettiği olay sırasında, bazı miting görevlileri de gruba engel olmaya çalıştı.
Çok sayıda vatandaşın katıldığı mitinge çevre illerden gelenleri taşıyan otobüsler, Celal Bayar Bulvarı üzerinde uzun kuyruklar oluşturdu. Havanın sıcak olması nedeniyle mitinge katılanların bir kısmı Sıhhiye Köprüsü altında durdular.
Çok sayıda polisin görev aldığı miting alanı, etkinlik süresince polis helikopteri ve yakındaki binaların çatılarındaki keskin nişancılar tarafından da gözlendi.




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder