7 Eylül 2022 Çarşamba

Datça’da Hızır Şah Köyü’ndeki dergah onarılarak imam atandı

PİRHA- Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Datça Şube Başkanı Murat Yıldırım, vakıf çalışmalarını anlattı. Vakıflarında 70 aktif üye olduğunu belirten Yıldırım, pandemi nedeniyle kurslara ara verdiklerini söyledi. Yıldırım, Hızır Şah Köyü’ndeki dergahın 2. Mahmut zamanında kapatıldığını şimdi ise dergahın onarılarak zorla imam atandığını kaydetti. Yıldırım vakfın kütüphanesinde önemli kaynak kitaplar bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Datça Şube Başkanı Murat Yıldırım, vakfın faaliyetlerine ilişkin PİRHA‘ya konuştu.

2010 yılından bugüne eski Alevi Bektaşi dergâhı olan Hızır Şah adına her yıl etkinlik yaptıklarını belirten Yıldırım, Bu yıl da bilim insanları, yazarlar, Alevi kurularının katılımıyla temmuz ayının son haftasında 3 gün süren etkinliğin 12’ncisini yaptıklarını hatırlattı.

“VAKIFA PASİF ÜYE DÜŞÜNMÜYORUZ”

HBVAKV Datça Şubesi’nin 70 üyesi olduğunu söyleyen Yıldırım, “Vakıf üyeleri birikimli olmalı, çevresi, ekonomisi olmalı, gönülden hizmet etmeli. Yani pasif üye vakıfta sıkıntı olur. Vakıf dernek gibi değildir hizmet vereceksin ki vakıf olsun, yani sende olursa vakıfta olur, yoksa vakıf, dernek gibi olur. Üye sayımızı istesek çoğaltabiliriz ama bir anlamı yok. Çok olan üye pasif üyedir biz bu şekilde üyelik düşünmüyoruz. Dernekler gibi 500-1000 tane üye olsa ne olur. Olduktan sonra bir anlamı yok o zaman, vakıf yaşayamaz” dedi.

“CEMEVİMİZİN DEDESİ YOK, CEMDE SEMAH DOĞAÇLAMA DÖNÜLÜYOR, KURS YOK”

HBVAKV Datça Şubesi/Cemevinin bir dedesi olmadığını ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:

“Cemevimizin şu anda bir dedesi yok ama cemevinde de sıkıntı değil, çözüyoruz. Zakirimiz var, saz kursu veriyoruz. Gençlerimize ve yaşlılara da İngilizce kursu veriyorduk, fakat ara verdik. Semah kursumuz yok. Cemde semah ı2 hizmetten sadece biri olduğu için bizde cemde hizmet yürüten canlarımız genellikle doğaçlama döndüğü için kendi içimizde çözüyoruz.”

Ozanları anma günlerinde, Sivas, Maraş ve diğer katliamların yıldönümünde etkinlikler düzenlediklerini belirten Murat Yıldırım, “Her zaman değil ama cem erkanı yapıyoruz. Muharrem ayında pandemi nedeniyle cem yapmadıklarını ama daha öncesinde yaptıklarını, hem oruç açma lokması verdiklerini, aşure paylaştıklarını kaydetti.

“HIZIR ŞAH KÖYÜNDE BULUNAN DERGAHA ZORLA İMAM ATADILAR”

Yönetim kurulunda 2 kadın olduğunu ifade eden Yıldırım, “Datça’da gençlik yok. Burada bulunan Alevi yurttaşlarımız emekli olmuş, buralara yerleşmişler. Geçmiş dönemlerde 1826 yılından önce Hızır Şah Köyü ve Mesudiye bölgesi Aleviymiş. 2. Mahmut, dergâhları kapatınca Hızır Şah bölgesinde bulunan Aleviler sürgüne gönderilmiş. Kapatılan dergâh daha sonraları ziyaret olarak kalmış, sonrasında tadilat yapılıp, onarılmış ve dergâha zorla bir imam atadılar. Şimdi oraya cami yaptılar. Camiye Cumadan Cuma’ya gidiyorlar.” diye konuştu.

“KURSLARA ARA VERDİK”

“Vakfımızda kalıcı olması için bütün yapmış olduğumuz etkinliklerin panel, söyleşi ve sempozyumların el kitapçığını yapıyoruz” diyen Murat Yıldırım, müzik çalışması yapan, gençlere ve yaşlılara gönüllü olarak İngilizce dil kursu veren hocalarımız vardı ancak pandemi nedeniyle bir süre için ara verdik” dedi.

“VAKFIMIZ KÜTÜPHANESİNDE ÇOK ÖNEMLİ KAYNAKLAR VAR”

Cemevinde dede olmadığı için Hakk’a uğurlama erkanları için Marmaris’ten ya da Muğla’dan dede geldiğini söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti:

“Kendi Alevi inanç ritüellerimize göre Türkçe olarak Hakk’a yürüme erkanlarımızı yapıyoruz. Hakk’a yürüme erkanını Türkiye’de ilk defa 1993 yıllarında İstanbul’da bulunan Binali Doğan dede Türkçe olarak yapmıştı. Kütüphanemize bazen Muğla Üniversitesi’nden gelip çalışmalar yapıyorlar. Alevilikle ilgili Hacı Bektaş’la ilgili kaynaklar var burada. Ayrıca eski Âşık Veysel Dernek Başkanı Hüseyin Özer’in tarafımıza gönderdiği ihsan Öztürk hocanın Âşık Veysel’in türkülerini notaya aldığı kitabın fotokopisini çekip insanlara dağıtacağız. Ayrıca Vakfımız kütüphanesinde çok önemi kaynaklar da var.”

Cebrail ARSLAN/MUĞLA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder