22 Aralık 2015 Salı

6.Datça Hızırşah Etkinliği Yapıldı.

6.DATÇA HIZIRŞAH ETKİNLİĞİ YAPILDI
(01-02 AĞUSTOS 2015)

  
  •  * Foto Galeri ve Slayt >>

  •  * TWITTER Sayfamız için tıklayınız. >>

  •  * FACEBOOK Sayfamız için tıklayınız. >>

  •  * Muğla Devrim Haberi için tıklayınız. >>

  •  * Datça Ekspres Haberi için tıklayınız. >>

    Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi’nin Datça Belediye Başkanlığının katkılarıyla gerçekleştirdiği 6. Hızırşah Etkinlikleri 1-2 Ağustos 2015 tarihlerinde Muğla Datça’da gerçekleştirildi.

    Etkinlik Hızırşah Külliyesi’ndeki açılış töreni ve kesilen kurban lokmalarının paylaşılmasıyla başladı. Hızırşah Külliyesi’ndeki açılış törenine CHP İstanbul milletvekili Gülay YEDEKÇİ, HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman GÜRÜN, Datça Belediye Başkanı Gürsel UÇAR, Muğla CHP İl Başkanı Gürsel ALBAN, Datça Belediye Meclis üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri ve geniş bir halk kitlesi katıldı.

    Açılış konuşmasını Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi Başkanı Murat YILDIRIM yaptı. Murat YILDIRIM konuşmasında Alevi dergâhlarının hızla camiye dönüştürülmesine değinirken, farklı yerlerden örnekler verdi.

    Bu yozlaşmanın tarihi ve kültürel miraslarımızı da yok ettiğini söyledi.

    Datça Belediye Başkanı Gürsel UÇAR, Cemevinin hangi süreçte olduğunu anlatarak yer tahsisi çalışmalarının başladığını söyledi.

    Yer tahsisinden sonra Muğla Büyükşehir Belediyesiyle inşaata başlayacaklarını ifade etti.

    Açılışta konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman GÜRÜN ise, Cemevi arsasının tahsis ve onayı tamamlanırsa, Datça Belediyesiyle birlikte Cemevi çalışmasına hemen başlayacakları sözünü verdi.

    Yine açılışta konuşan HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU da konuşmasında kardeşlik ve kültürel mirasların değerinden bahsetti. İnançların ve ibadet şekillerinin önüne hiç kimsenin geçemeyeceğini ve demokratik toplumlarda inanç ve ibadet özgürlüğünün önemini anlattı.

    Son olarak söz alan CHP İstanbul Milletvekili Gülay YEDEKÇİ ise konuşmasında” özgürlüğün ve demokrasinin her geçen gün azaldığı ülkemizde insanlarımız artık ibadetlerini korkarak yapar olmuştur, alevi vatandaşlarımızın da diğer insanlar gibi ibadetlerini özgürce yapmaya hakları vardır.” dedi.

    İnanç Önderi Nihat YOLERİ’nin lokma duasının ardından lokmalar misafirlerle paylaşıldı.

    Etkinliğin ikinci gününde Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde “Eşit Yurttaşlık ve Alevilikte Ocakların Yeri” konulu panel gerçekleştirildi. Panelist olarak CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha ALDAN, CHP İstanbul Milletvekili Gülay YEDEKÇİ, HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, HBVAKV Genel Başkanı Ercan GEÇMEZ, HBVAKV Çorum Şubesi Başkanı ve İnanç Önderi Nurettin AKSOY, TV 10 Yönetim Kurulu Başkanı ve gazeteci yazar Şükrü YILDIZ katıldılar.

    CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan panelde yaptığı konuşmada, Türkiye’de demokratikleşme sorunu olduğunu belirterek, “Türk’ün sorunu hallolmadıkça, Kürt’ün sorunu hallolmayacaktır. Sünni’nin sorunu hallolmadıkça, Alevi’nin sorunu hallolmayacaktır. Eşitlik konusuna gelince; yıllardır tek tip zihniyeti ile yüz yüzeyiz. Türkiye’de her daim tekçi bir zihniyet ülkeye egemen olmuştur. Her daim de azınlıkları ezmiş, onları asimile etmeye, ötekileştirmeye çalışmıştır. Şuanda yapılması gereken, bu anlayıştan kurtulmaktır. Her şeyin içinde bir fıtrat arayışı içinde olan zihniyet, kendi tekelci, sömürgeci anlayışlarını topluma benimsetmek amacıyla, her zaman eşitlik dışı yaklaşım göstermişlerdir. Türkiye’nin öncelikli sorunu; laik ve demokratik cumhuriyete sahip olabilmektir. Türkiye’de temel hak ve özgürlüklere önem vermeliyiz” dedi.

    HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise konuşmasında, Diyanet İşleri Başkanlığının Laik esaslar ve Cumhuriyetçi hedefler bazında yeniden yapılanmasını savundu.

    HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez, Türkiye’de herkesin kendisi olmak istediğini hatırlatarak, “ buna bir türlü müsaade etmiyorlar. Yönetenler, halk düşmanları ve çıkarcılar Türk İslam sentezine inanıyorlar. İnanmadıkları için de bizi birbirimize kırdırarak, iktidarlarını sürdürüyorlar. Biz eşit yurttaşlığı talep ettiğimiz sürece önümüze kendi kabul ettikleri eşit yurttaşlık anlayışını dayatıyorlar.

    Birlikte yaşamak istiyorsak, Türkiye 1930’larda, 1990’larda değil, 2015’teyiz. Türk Türk’tür, Kürt Kürt’tür Alevi Alevidir, Sünni, Sünni’dir. Kimse kimseyi inkâr edemez. Bunu inkâr edenlere biz karşı çıkacağız. Derdimiz, Cemevlerinin yasal statüye kavuşması değildir. Derdimiz, eşit yurttaş olabilmektir. Devletin dinden elini çekmesidir. Bizim mücadelemiz cem evlerine elektrik, su ya da dedelere maaş asla değildir. Ne yazık ki mücadelemizi bu kadar basitleştirenler var. Biz laik ve demokratik bir devletten yana mücadele veriyoruz” diye konuştu.

    Etkinlik Pazar gecesi Datça Amfi Tiyatro’da yapılan ücretsiz halk konseriyle sona erdi. Konserde yer alan Halk Müziği Sanatçısı Nail GÜLTEKİN ve Hasan KARAYOL’un türküleri eşliğinde coşkulu bir gece geçirdiler.

    Etkinliğin kapanışında Datça Belediye Başkanı Sayın Gürsel Uçar’a ve diğer katılımcılara, etkinliğe gösterdikleri destekten dolayı Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi Yönetim Kurulu tarafından teşekkür plaketi sunuldu.


    BAŞKAN MURAT YILDIRIM'IN KONUŞMA METNİ

    Dostlar Merhaba,

    Son günlerde şiddeti giderek artan ve hem ülkemiz de, hem de yakın komşularımızda meydana gelen, toprak bütünlüğünü etkilemeye yönelik, din eksenli terör olaylarından büyük üzüntü duymaktayız. Sünni inancı temsil ettiği ifade edilerek, ülkemiz hükumetince terörist olarak adlandırılmayan IŞİD; Suriye ve diğer bölge ülkelerinde özellikle Alevi inancına mensup halkı ve Türkmenleri katletmesine duyduğumuz acıya Suruç’ta gerçekleştirdiği bombalı eylemle bir yenisini daha eklemiştir.

    Sevgili canlar; insanların İnançları doğrultusunda ibadet edebilmesi, Ülkemizin de altında imzası bulunan insan hakları evrensel beyanname since de tanımlandığı gibi insani bir haktır. Ancak bizler bu haktan mahrum edilmekteyiz. Yıllardır sürdürülen asimilasyon politikaları yetmez gibi türbe, dergâh, Cemevi gibi kutsal mekanlarımızın son yıllarda hızla camiye dönüştürülmesi, bizleri incitmektedir.

    Daha geçtiğimiz yıl yüz yıllardır inancımızın en önemli dergahlarından olan Tokat Erbağ'daki KEÇECİBABA türbesinin cami olarak değiştirilişine yaptığımız haklı itirazımız neticelenmeden benzer bir olayda bu yıl Seki’de meydana gelmiştir.

    HBVAKV- Datça Şubesi Yönetim Kurulu ve Üyeleri Abdal Musa etkinliği kapsamında Seki’de bulunan Eşref Paşa türbesini ziyaret etti. Yörenin yaşlı nüfusu ve ileri gelenlerinin de ifadeleriyle sabit olduğu üzere burada yaşayan halk daha önceleri Aleviydirler. Ancak yürütülen asimilasyon politikaları ile sünnileşmişlerdir. Cemevinin tarihi dokusu bozulup camiye çevrilmiştir. Alevilere has on iki dilimli mezar taşları sökülüp yerine yeni taşlar dikilmiştir ancak iki tane on iki dilimli mezar taşı hala türbede mevcuttur. Türbe kapısı yerinden sökülerek türbenin arkaya kaydırıldığı ve bu suretle küçültülen dergahta yapılan son ve belki de en büyük tahribat türbenin isminin SEKİ TEKKESİ olarak değiştirilmesi olmuştur.

    Ancak Alevi-Bektaşi inancına, inanç merkezlerine, kültürüne karşı takınılan bu yok sayan tutum ilk değildir ve ne yazık ki; güdülen bu yanlı politika ve inancımıza bakış değişmediği sürece son da olmayacaktır. Etkinliğimize de ismini veren, ve altı senedir lokmalarımızı dağıtıp bir araya gelerek inanç ve kültürümüzü anlatma ve yaşatmaya çalıştığımız Hızırşah dergahı da son yıllarda adeta tarihin bilgi, belge ve izlerini yok etmek istercesine "restorasyon" adı altında, talan edilmiştir.

    2010 yılında vakfımız ve belediyemizin yardımlarıyla adeta çöplüğe dönmüş olan dış alanı temizlenen metruk bir halde ki yapı; SİT alanında bulunmasına rağmen sözde gönüllü bir inşaat ustasınca dergahın tahta döşemeleri sökülmüş ve seramikle kaplanmıştır. Külliyenin bahçesinde yer alan Bektaşi mezarlarının taşları uygunsuz tasnif ve nakliye nedeniyle kırılmış çoğu kaybolmuştur. Bu yetmezmiş gibi Alevi dergahlarının en önemli unsurlarından olan ve yapılan araştırma sonucu 500 yıllık bir tarihe sahip olan "Eşik Taşı" da yine restorasyon adı altında gerçekleşen bu kıyımda söküldüğü halde, tarafların ifadesine göre "nerde olduğu bilinmemektedir."

    Hatırlatmak isteriz ki bu tip dönüştürmelerle talan edilen sadece ALEVİ inanç merkezleri değil, ülkemizin tarihi ve kültürel mirasıdır.

    Son derece üzüntü verici gelişmelerin yaşandığı bu günlerde bu yıl 6. Sını gerçekleştireceğimiz Hızırşah etkinliğimizde; bizden maddi, manevi destek ve katkılarını esirgemeyen başta Datça Belediye Başkanlığı ve belediyemizin değerli personeli olmak üzere tüm kurum, kuruluş ve şahıslara teşekkürü bir borç bilir, şükranlarımızı sunarız.

    Suruç’ta geçekleştirilen terör eyleminde ve sonrasında meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden yurttaşlarımıza ve kolluk kuvveti mensuplarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileriz.

    Gün birlik günüdür.

    Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Başkan Murat YILDIRIM



    RESİM GALERİSİ

        * Foto Galeri ve Slayt >>

    (Resmi Büyük Görmek için Lütfen Resimin Üzerine Tıklayınız.)








    http://haber.datcahacibektas.org/news_detail.php?id=3453

  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder