23 Aralık 2015 Çarşamba

MARAŞ KATLİAMININ 37. YILI ANMASI.

Datça'da Maraş olaylarının 37'nci yıl dönümünde,
ölenler düzenlenen etkinlikle anıldı.

  
  •  * Foto Galeri ve Slayt >>

  •  * Sondakika Haber Sitesi >>

  •  * TWITTER Sayfamız için tıklayınız. >>

  •  * FACEBOOK Sayfamız için tıklayınız. >>

    Datça’da Demokrasi Platformu olarak, Datça Belediyesi'nin katkıları ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi olarak Pir Sultan Abdal Derneği Datça Şubesi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Maraş Katliamının 37. yılı Anma Etkinliği Etkinliği, 22 Aralık 2015 Salı günü Saat: 19.00 da Bülent Ecevit Kültür Merkezinde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

    Anma etkinliğine; Belediye Başkan Yardımcısı İnci Bilgin, CHP İlçe Başkanı Aytaç Kurt, HDP İlçe Başkanı Günfer Karadeniz, Vatan Partisi Datça İlçe Başkanı Birgen Avşaroğlu Tüketici Hakları Derneği Datça Şube Başkanı Orhan Keskinsoy, Datça Kadın İşgücünü Geliştirme Derneği Başkanı Menşure YAVUZ, Eğitimsen Datça Temsilcisi Uğraş Kır Emekli Sen. Datça Temsilciliği, vakıf ve dernek üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

    Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Datça Şube Başkanı Mustafa Katıkçı ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şube Başkanı Murat Yıldırım, Maraş olaylarını ve o gün yaşananları anlatırken halkın duyarlı olması ve örgütlü bir toplum yaratılmasına değindi, bir daha bu tür katliamların yaşanmaması için birlik ve bütünlük içinde bulunulması çağrısında bulundu.

    Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Mustafa Katıkçı, açılış konuşmasında Maraş katliamının unutulmayacağını ve unutturulmayacağını söyledi. İnsanlık tarihindeki bütün katliamların benzerlik gösterdiğini ifade den Katıkçı, "1978 Aralık ayı ve öncesinde de 'Aleviler, Sünnilere saldıracak, camiler yakılacak' dediler. Maraş katliamında 150 canımız vahşice çoluk-çocuk, kadın-kız demeden bedenimizden koparıldı" dedi.

    Devletin 78 yıl önce Dersim'de yapılanları hatırlayarak özür dilediğini vurgulayan Katıkçı, "Peki bu özür neden 37 yıl önceki Maraş Katliamı için dilenmiyor?" diye sordu. Maraş Ticaret Odası tarafından Muharrem ayında düzenlenen iftar sofrasına bıçak konulmadığını dile getiren Katıkçı, "Sizlerin sofraya koymadığınız o bıçak, Aralık 1978 yılından bu yana bizim yüreğimize saplanmış durmaktadır. 37 yıldır bu yara kanamaktadır. 'Geçmişi hatırlamak istemiyoruz' palavrası, bu bıçağı kanırtmaktan, canımızı daha çok acıtmaktan başka bir şey ifade etmemektedir. Unutmamalıyız, unutturmamalıyız, utanmalıyız. Utanmak, yalnız kendi yaptıklarımızla ilgili bir eylem değildir. Bazen yapmadıklarımızdan dolayı da utanmayız. Bütün Maraş, bütün toplum bu hançerden utanmadıkça, yara şifa bulmayacaktır" diye konuştu.

    Anma etkinliği, şiirler ve ağıtların okunması ile sona erdi.


    MURAT YILDIRIM'IN KONUŞMA METNİ

    Bugün 12 Eylüle zemin hazırlayan eylemlerden biri olarak tanımlanan Maraş Katliamı; 78 yılının 19-26 Aralık günlerinde Cumhuriyet tarihinin en kanlı katliamlarından biri olarak gerçekleşmiştir.

    Kısaca anımsarsak, Ökkeş Kenger isimli bir ülkücünün provokasyon amacıyla 19 Aralık günü Kent sinemasına attığı bomba ile sağcı ve aşırı sağcı diye tanımlanan bir gurubun CHP, PTT ve TÖBDER 'e yaptıkları saldırılarla hız kazanmış. 21 Aralık günü hayatını kaybeden iki sol görüşlü öğretmenin cenazesinde çıkan olayların kente yayılması ile başlamıştır.

    Alevilerin camiye zarar verdiği söylemeleriyle Alevi mahallelerine saldırı ve baskınlar yapılmış, Bu elim olaylarda resmi verilere göre; 105 kişi öldürülmüş, 176 kişi yaralanmıştır. Bunun yanı sıra 210 ev, 270 iş yeri tahrip edilirken çok sayıda da kadına tecavüz edilmiştir. Gayri resmi kaynaklara göre ise ölü sayısı 500 ü aşkındır. Olaylardan sonra Kahramanmaraş da ki Alevi nüfusun %80 i göç etmek zorunda kalmıştır.

    804 kişi hakkında açılan ve 1991 yılına kadar süren davada çıkan pek çok idam, müebbet ve hapis cezaları kararı YARGITAY tarafından bozulmuş; aynı yıl çıkarılan TERÖRLE MÜCADELE YASASI kapsamında cezalar ertelenmiş ve serbest kalmışlardır. Bu isimlerin çoğu daha sonra milletvekili olmuşlardır.

    Yüzyıllardır biz Alevilerin yaşadığı baskı zulüm ve eziyet son yıllarda şekil değiştirse de, devam etmektedir. İnançlarımızdan ötürü uğradığımız iftiralar ve cemevlerimizin ibadethane sayılmaması bizler için bir yaradır. "Camiye bomba attılar" diyerek bizleri hedef gösterenlerle, bu gün bile ülkenin çeşitli kentlerinde alevi evlerini işaretleyenler arasında ki tek fark: aradan geçen 37 yıldır.

    Bunun böyle olduğunu bitmekte olan 2015 yılı içinde iki hain saldırıyla bir kez daha gördük. 20 Temmuz 2015 de Suruç’ta ve 10 Ekim 2015’te Ankara da… Her iki saldırıda Işid mensubu canlı bombalarca gerçekleştirilmiş ve her iki patlamada yaklaşık 200 yurttaşımız ölmüş ve bine yakın yurttaş yaralanmıştır. Işid teröristlerini “öfkeli gençler” olarak tanımlayan Zihniyet, düşünce, ötekileştirici ve kana susamış, katliamcı tutum aynıdır.

    HACI BEKTAŞI VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI DATÇA ŞUBESİ olarak, Sivas'ın da zeminini hazırladığına inandığımız 78' Maraş olaylarının faillerini, sanıklarını ve bu gün dahi bu elli kanlı katilleri aklamaya çalışan zavvalı siyasetçileri lanetliyoruz. Alevi örgütleri olarak hem kendi hakkımızı hem de demokratik talepleri için meydanlara çıkan ve alçakça katledilen insanlarımızın da haklarını çaramaya sonuna kadar devam edeceğiz. 37 yıl sonra bu gün, Maraş’ta can veren ölen, öldürülen, kaynar sulara atılan, tecavüze uğrayan, boğulan tüm canlarımızı ve başta Suruç ve Ankara olmak üzere, dili, dini, ırkı, düşüncesi için ölen yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz.

    Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı
    Datça Şubesi Yönetim Kurulu
    Başkan Murat Yıldırım


  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder