19 Eylül 2014 Cuma

DATÇA AKTÜEL DERGİSİ İLE SÖYLEYİŞİ

DATÇA AKTÜEL DERGİSİ İLE SÖYLEYİŞİ

>Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı zaman nerede kuruldu?

HBVAKV:Vakfımızın genel merkezi Ankaradadır,1.4.1994’de kurlmuştur.Türkiye genelinde 43 şubesi vardır.39 şubenin CEM ve KÜLTÜR evi mevcuttur.

>Datça Şubenizin kuruluş öyküsünü anlatır mısınız?

HBVAKV:Bizler Datça’da yaşayan Aleviler birlik beraberliğimizi sağlamak için Arkadaşlarla bir araya geldik VAKIF kurma çalışmalarını başlatık.(Murat Yıldırım,İbrahim Ünal,Ali Ekber Taşdelen,Cemalettin Köse,Gülener Ünal,Yunus Eskiköy,Hıdır Kurum,Ali Ekber Akay,Nejla Akay,Şahhanım Yılldırım,Nihat Yoler,Ali Giritli,Erdoğan Sezer,Senem eskiköy,Aziz Demir,İsmail Negiz,ALİ Bahçetepe,Hatun Yıldız,Sevgi Sezer,Hüseyin köse,İsmaiı Akbal,Fikret yıldırım)Ankara Hacı Bektaş VELİ anadolu KÜLTÜR vakfı ANKARA GENEL MERKEZE MURACATIMIZI YAPTIK.Muracattan sonra genel başkan Sayın Ercan Geçmez;20 0cak 2010 tarihinde Özbel Çevre Derneği’nde pek çok katılımcı huzurunda datça şubesi bu toplantıdan sonra gerçekleşmiştir.

>Vakfınızın kuruluş amaçları nelerdir?

HBVAKV:Vakfımızda Alevi-Bektaşı geleneğinin insan sevgisini,çağımız insanının gereksinimi olan dostluğu,karşılıklı güveni ve insan ilişkilerini düzenleyen demokratlığl,eşitliği,layıklığı bulursunuz. Vakfımızda Dil,Din,Irk,ve inaç ayrılığı gözetilmez.Bizi bu çatı altında bir araya getiren ilke,insana olan saygı ve seygidir.Ancak Atatürk ve layık Cumhuriyet İlkelerine bağlılktan ödün vermeyeceğimizi ve ilkelere sahip çıkan herkesin dostumuz olduğunu özellekle vurgulamak isteriz. Şununda altını çizeriz ki; Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Alevi –Bektaşı kültürünü sonsuza dek yaşatmak için elimizden gelen tüm çabayı göstermeye kararlıyız. Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür VAKFININ amaçları, insana hak ve özgürlüklerine saygılı, laik ve demokratik ilkeler üzerine inşa edilmiştir. Birleşmiş Milletlerin Kabul ettiği İnsan hakları ve Evrensel Beyannemesi ‘ni oldyğu gibi benimser,dahada gelişmesini isteriz.

>Vakfınızın, Datça’daki etkinlikleri hakkında bilgi verir misiniz? Neler yapıyorsunuz? Alevi vatandaşların yaşamını kolaylaştıracak, onların sorunlarına dikkat çekecek paneller, toplantılar, konferanslar düzenliyor musunuz?

HBVAKV:Vakfımız Alevi –bektaşı inancına kültürüne felsefesine uygun yaşam biçimini özüne alarak,Tanıtmak,yaşatmak adına etkinlikler yapıyorruz.Bunun yanında sivil toplum örgütleriyle birlikte olmaya birlkte etkinlikler yapmaya özen gösteriyoruz. Ben, sen yokuz biz varız diye düşünüyoruz.2 TEMMUZ SİVAS MADIMAK ve diğer anmalar ,HIZIRŞAH Etkinliği, OZANLARIMIZI Anma,DÜNYA KADINKAR Günü, ANNELER Günü, Uluslar Arası HACI BEKTAŞ ve ABTAL MUSA törenlerine katılmak. Her yıl yapılan PANELLER ve söyleşiler düzenliyoruz. Bunları yaparken meken sıkıntımız olduğu için sürekli yapamıyoruz..Datça Belediyesi ile bazan ortaklaşa, bazan katkılarıyla yapıyoruz. Dini inançlarımızı olabildğince yapmaya çalışıyoruz. Muharrem orucu, Haftalık Cem sohbetleri, Alevilerin cenaze hizmetlerini alevi inancına göre yapıyoruz.40 ve lokma yemeklerini olanaklar el verdiğince vakfımızda yapıyoruz. Her yıl 2-3 öğrenciye vakfımız aracılığıyla ünüversite öğrencilerine burs veriyoruz.

>Çalışmalarınız sırasında karşılaştığınız sorunlar oluyor mu?

HBVAKF:Elbette başta maddi sıkıntımız.mekan sıkıntımız,insanlarımızın duyarsızlığı,Vakfımızın yeri kıralık ve Vakfımızın bağışlardan başka bir geliri yok.Gönüllü çalışan insanlarla bütün çalışmalar yürütülüyor,derneklerde ve vakıflarda çalışan insanlara yardım etmek yerine bolca eleştiriler getiriliyor,Buda tam manasıyla örgütlü bir toplum ölmadığımızı gösteriyor.

>Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı olarak, devletten, belediyeden ve kamu yöneticilerinden beklentileriniz neler?

HBVAKV:Bizim beklentilerimiz tüm insanların insanca yaşaması için ne gerkiyorsa onun yapılması.dil,din,ırk,inanç ayırmadan tüm hakların verilmesi,Nasıl camiler, kiliseler,vb, inaç mametiyse benim CEM evinde devletce tanınmalı.Bir belediyenin veya başkalarının insiyatifine kalmamalı.Devlet dinden elini çekmeli,İsteyen istediği gibi inanmalı,eğitimini almalı.

>Dernek ve vakıf gibi örgütlerden uzak duran Alevi vatandaşlara çağrınız olacak mı?

HBVAKV:Bu kadar olumsuzlıklara karşı kafasını kuma sokan ,bana değmeyen yılan bin yaşasın diyenlere bir gün sizede gelecek diyoruz.Kendimizi gizleyerek değil, tanıtarak ALEVİLER hakındaki yanlışları,düşünceleri silmemiz gerek.Bunun yolu da vakıfkarda ,derneklerde buluşarak örgütlü bir toplım olmaktan geçer.Örgüt dedimse karşı tarafa düşman değil dost olarak sevginin dilini konuşturarak,birlikte beraber yaşamanın yolunu bulalım. YUNUSUN DEDİĞİ GİBİ
Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım. Bu dünya kimseye kalmaz. Çocuklarımıza,torunlarımıza güzel bir dünya bırakmak için bir olalım,birlik olalım.

Şu sözler tamda bizi anlatıyor:
-Biz mertliği,İçtenliği,Türk erlerinden -Tevidi Hz.muhammmet’ten -Adaleti,fazileti Hz Ali’den -Zulme,haksızlığı karşı savaşmayı,Hz Hüseyin’den -Dostluğu Hz.Mevlana ve Şems_i Tebriz’den -İnsana bakışı .barışı ve özgürlüğü uluHünkar Pir Hacı Bektaş Veli’den -Haksızlığa karşı direnci ,direnmeyi Pir Sultan Abdal’dan -Bağımsızlığı akılcılığı ve bilimi Yüce Atatürk’ten alarak kimliğimizi oluşturduk.

İNAMCIMIZ DİYOR Kİ:
Hararet nardadır,sacda değildir. Keramet baştadır,taçda değildir. Her ne arar isen,kendinde ar. Kudüs’te,Mekke’de,Hac’da değildir.

> Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı olarak başlattığınız Cem Evi girişimleriniz hangi aşamaya geldi?

HBVAKV:Datça belediyesinde plan değişikliği onayladığı arsa çevre şehircilik bakanlığı Ankara’da beklemektedir .Onaylanırsa Datça Belediyesi ile ortaklaşa temelini atmayı planlıyoruz.

HACI BEKTAŞI VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI DATÇA ŞUBESİ BAŞKANI MURAT YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder