3 Eylül 2014 Çarşamba

DATÇA'DA HIDIRELLEZ'Zİ KUTLADIK.





DATÇA'DA HIDIRELLEZ'Zİ KUTLADIK.

Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Yönetim Kurulu ve üyeleri 6 Mayıs 2014 Salı günü, Baharın Gelişini Simgeleyen Hıdırellez Bayramı'nı Datça Hızırşah Köyü Hızırşah Külliyesini ziyaret edip, Kurum Dedesi Nihat Yoleri'nin duaları ile kutladıktan sonra Vakıf Merkezimizde canların getirdikleri lokmaları, Dedemiz Nihat Yoleri'nin Lokma Duası ile paylaşıldı.
Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yıldırım, Anadolu Alevilik-Bektaşilik Geleneğinde Hızır, binyılların uygarlıkları içerisinde yaratılan ve insanlara esin kaynağı olmuştur. 5-6 Mayıs Hıdrellez günlerinin bütün insanlara sevgi, sağlık, huzur ve barış getirmesini diledi.





BAŞKAN MURAT YILDIRIM'IN HIDRELLEZ MESAJI




Anadolu Alevilik-Bektaşilik Geleneğinde Hızır, binyılların uygarlıkları içerisinde yaratılan ve insanlara esin kaynağı olandır. Gönüllerde yaşatıla gelen ve kutsallık yüklenen Hızır`dır. Her türlü gerçekleştirilmeyen dileklerin ve duyulan özlemlerin yardımcısıdır. Birlikte söyleştiğimiz, güldüğümüz, ağladığımız, tasada ve kederde insandan asla ayrılmayan ve hep insanda olan düşsel varlığın adıdır Hızır.
Anadolu’daki Alevi Kızılbaşlar Hızır’a Hak ve Tanrı sıfatlarını veriyorlar. Gece ve gündüz zikir ve ibadetlerinin en büyük ve kutsal zatıdır. Halk arasında birçok inanmalara vesile olan Hıdrellez çok eski bir gelenektir. Bu geleneğe ait törenler baharın gelmesiyle başlar ve bahar mevsimi içerisinde devam eder. Halk arasında hayat suyu (abı hayat) içerek ölmezliğe, ebedi hayata nail olmuştur. Zaman zaman baharda insanlar arasında dolaşarak, darda kalanlara ve başı sıkışanlara yardımda bulunmuştur. Tabiatın yeşillenmesini sağlayan, bu mevsimde bolluk ve bereketin gelmesine vesile olan, insanlara kısmet ve sıhhat bahşeden bir Veli veya Nebi (Peygamber) olduğuna yürekten inanılır. Halk arasında hüviyeti tam olarak bilinmemekle beraber, söylencelerde O ölmezliğe erişen bir evliya olduğudur.Hıdrellez günü bütün canlı varlıkların taze bir hayata kavuşacağına inanılır. Taze bahar günleri yetişen çiçekleri ve bitkileri yiyen hayvanların (koyun ve kuzu) insan bedenine sağlık, gençlik ve canlılık vereceğine inanılır.Genç Alevi Ozanı inancımızda Hak diye bilinen Hızır’ı şöyle çağırıyor...Haksın ve Hakkın varlığı
Aydınlat bu karanlığı
Zalime göster darlığı
Yetiş ya Bozatlı Hızırİsyani gönül katında
Hem Derviş hem Pir zatında
Hem zahir hem batında
Yetiş ya Bozatlı Hızır5-6 Mayıs Hıdrellez günlerinin bütün insanlara sevgi, sağlık, huzur ve barış getirmesini dileriz.Yönetim Kurulu Adına Murat YILDIRIM (Başkan)



RESİM GALERİSİ

 * Foto Galeri ve Slayt İçin Tıklayınız! >>




























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder