19 Eylül 2012 Çarşamba

Datçalı Aleviler Muhharrem Orucuna Başladı - Muğla!

Datçalı Aleviler Muhharrem Orucuna Başladı

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi üyeleri, Hz. Hüseyin ve peygamber soyundan gelen 11 imamın şehit edilmesi nedeniyle Alevi inancına göre gerçekleştirilen Muharrem orucuna başladı.

Muharrem orucunun başlaması nedeniyle düzenlenen iftar yemeğine çok sayıda davetlinin yanı sıra Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan, Başkan Yardımcısı Sami Bircan, CHP Datça İlçe Başkanı Gökhan Sağır, CHP İl Disiplin Kurulu Üyesi Timur Kabaklarlı'da katıldı. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi üyelerine bugünden itibaren 12 gün boyunca vakıf merkezinde iftar yemeği verilecek.

İlk iftar yemeğinde konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Başkanı Murat Yıldırım, 'Muharrem Ayı Denildiğinde İlk Akla Gelen; Allah Rızası İçin Tutulan Oruçlarımızdır' Dedi

Şube başkanı Murat Yıldırım; 'Alevi inancına göre bu ay, Allah'ın rızasını ve sevgisini kazanmak, toplumsal birliği, kardeşlik ve barış duygularını pekiştirmek, zulme ve haksızlığa karşı çıkmak, mazlumdan yana olmak için özü dara çekme ve gönülleri insan olma onuruyla yıkama ayıdır. Tarihler bu ayın değerini, kutsallığın ve birçok peygamberin kurtuluşa ve selamete erdikleri günler olarak verirler. Hazreti Muhammed ve ondan önce gelen peygamberler de bu kutsal ayda Allah rızası için oruç tutmuşlardır. Oruç, insanlara her türlü kötülükleri yaptıran, hırs, nefis, tamah ve şeytani duyguları ıslah etmek için yapılan riyasız ibadettir. Tek kelimeyle oruç, nefsi ıslah etmektir.'

Aleviler için Muharrem ayının başka bir öneminin de bulunduğunu anımsatan Yıldırım, şöyle devam etti: 'Muharrem ayının kutsallığını kelimelerle ifade edemeyeceğimiz bir değeri de vardır. Biz aleviler, orucumuzu ve matemimizi üç ana sebepten dolayı tutarız. Birincisi, Hazreti Adem'den Hazreti Muhammed'e kadar bütün peygamberlerin Muharrem ayını kutsal kabul etmelerine saygı gösterdiğimizin ifadesi ve bütün peygamberlerin bu ayda oruç tuttukları için biz de Allah Rızası için oruç tutmaktayız. İkincisi, şehitler Şahı Hazreti İmam Hüseyin ve tüm Kerbela şehitlerinin matemi için. Üçüncüsü de, Kerbela'da bütün ehlibeyt erkekleri şehit edilirken, Hazreti Hüseyin'in büyük oğlu İmam Zeynel Abidin sağ olarak kurtulmuştur. Hazreti Peygamberimizin soyu olan imamlar ve seyitler, İmam Zeynel Abidin'den devam etmiştir. Hazreti Muhammed ve Ehli Beyt'in soyunun dünyada devam etmesine karşılık, Allah'a şükürlerimizi ifade etmek için oniki imamlar aşkına oruç tutmaktayız.' dedi.

Aleviler Kerbela'da şehit olan Hz İmam Hüseyin ve peygamber soyundan gelen 11 imamın şehit olması nedeni ile 12 günlük matem tutulur. İmam Hüseyin'in Muharrem Ayı içerisinde şehit edilmesinden dolayı, onun sevgisini taşıyan ve piri olarak gören Alevi toplumu bu ayda mateme bürünür. Aleviler 12 imam ve Ehli Beyt soyuna gösterilen sevgilerinden dolayı 12gün oruç tutulmasını gelenekselleştirmişlerdir. Bizler Datça'da yaşayan Aleviler olarak bu geleneği yaşatmayı, yaşamayı ve bizden sonra gelen nesillerimize taşımayı bir görev sayarız" diye konuştu.







Yerel Basın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder