19 Eylül 2012 Çarşamba

Hızır Lokması Hızırşah Cami Ve Kulliyesinde Duası

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi
Hızır Lokması Hızırşah Cami Ve Külliyesinde Duası Yapıldı

  • ( FOTO GALERİ ) İçin Tıklayınız! >>
  • Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça şubesi Datça’lılarla 14-15-16 Şubat 2012 tarihlerinde Vakıf Cem Merkezinde yapılan HIZIR ORUCU açma lokması ve HIZIR’IN anlam ve önemini, içeriği ile ilgili sohbet toplantılarından sonra;

    17 Şubat Cuma günü saat 14.00’de Vakıf Cem Merkezimizde büyük katılımlı Hızır Lokması, Hızırşah Cami Ve Külliyesinde ise Hızır Duası yapıldı.

    Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi'nden Açıklama…

    Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça şubesi bir açıklama yaparak tüm canları ve Datça’lıları 14-15-16 Şubat 2012 tarihlerinde Vakıf Cem Merkezinde yapılacak olan HIZIR ORUCU açma lokmasına ve HIZIR’IN anlam ve önemini, içeriği ile ilgili sohbet toplantılarına davet etti.

    Vakfın açıklamalarında şu ifadelere yer verildi: Alevi Bektaşi inancı ve geleneğine göre HIZIR, evliyalar evliyasıdır. HIZIR Nebi’dir.

    HIZIR her yerde hazır ve nazırdır. Gücün, bereketin ve her türlü destek ve yardımcının temsilcisi ve uygulayıcısıdır.

    Darda kalan herkese yetiş… Ya HIZIR diye seslenildiği anda HIZIR ona mutlaka yetişir ve o kişiyi dardan kurtarır inancındayız. Birisi sevdiği birine HIZIR yardımcın olsun diye iyi niyet temennisinde bulunursa HIZIR’IN yardımcı olacağına inanırız.

    Aleviler baharın gelişi ile birlikte o yılın bolluk bereketli ve uğurlu olması dileğiyle 3 gün ile 7 gün oruç tutarlar. Lokmalar pişirilip, dağıtılıp insanlara HIZIR bolluğu bereketi üzerisinde olması temennisinde bulunurlar.

    Eskiden kapı kapı dolaşılarak kimi evlerden bulgur, yağ, soğan veya parasal yardım (bu para ile etlik bir hayvan alarak kesimin yapılması ve pişirilen lokmalara dahil edilmesi içindir.) bir yemekte ne lazımsa her şey toplanırdı. Kocaman kazanlar kurulup lokmalar pişirilip çevreye dağıtılırdı. Böylece HIZIR’IN bereketinin bu yılda bol geçmesi temennisiyle dualar okunurdu. Sonunda (yemeklerin sonunda) dilekler tutulup şehitlerin, evliyaların, pirlerin, gelmiş geçmiş sahipli ve sahipsiz mezarlarda yatan insanların ve peygamberlerin ruhları için dualar okunurdu.

    Gelin canlar bu yılda HIZIR orucunu birlikte açalım, lokmalarımızın kabulü ve paylaşımını birlikte yapalım.

    Gelin insanlık adına birlikte dilek tutalım ve güzellikler sağlıklar içerisinde günlerimizin geçmesini temenni edelim.

    Gelin yaşadığımız bu güzel dünyada ülkemiz ve tüm dünya çocukları için mutlu bir gelecek kurmanın temellerini birlikte atalım.

    GELİN CANLAR BİR OLALIM…

    17 Şubat Cuma günü saat 14.00’da Vakıf Cem Merkezimizde büyük katılımlı lokmamızı birlikte yemek umuduyla…

    H.B.V.A.K.V YÖNETİM KURULU


    Resimlerle Hızır Lokmamız.

  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder