19 Eylül 2012 Çarşamba

KIVIRCIK (OZAN ALİ) Bayram ÖZKAL

KIVIRCIK (OZAN ALİ) Bayram ÖZKAL

Besteleri ve seslendirdiği türkülerde, insanların hayatlarını yönlendirmeleri konusunda olumlu çok şeyler bulabildiği gönülleri fetheden güzel bir insandı ozan Kıvırcık Ali(Ali Özütemiz)

Ne yazık ki erken ayrıldı aramızdan ‘Eğer ki gelmeler topraktan ise, Demek ki gitmeler aynı yeredir’ türküsünde belirtildiği üzere. Son günlerde bu türküyü sıkça okuyan ozan dediğini yaptı. Gelinen yere uğurlandı on binlerin gözyaşı ve duaları eşliğinde. Hem zaten sonuç hepimiz için aynı değil midir? Sonunda her insanın gideceği yer orası, yani kara toprak değil midir? Değerli Ozan Aşık Veysel’in dediği gibi ‘Benim sadık yarim kara topraktır’ evet insanlarda olduğu gibi tüm canlıların gideceği en son yer en sadık yar olan kara topraktır.

Evet, aramızdan erken ayrıldı, ama kendisini her zaman anacağımız, dinledikçe de ders alınacak, yüzlerce eserini geride bırakarak. Bir insan düşünün, işini en iyi yapan, türkülerinde paylaşım, sevgi, saygı, gerektiğinde eleştiri ve hoşgörü bulabileceğiniz. Öyle verimli ve de güzel yürekli bir ozan ki Kıvırcık Ali, aramızdan ayrılsa da eserleri sayesinde sevenleri ile daima konuşuyor, dertleşiyor olacaktır.

Selden söz ederiz hep, ama onun çok değişik şekilleri vardır. Bunların insan ve sevgi seli olanından bahsedelim istiyorum. Her ikisi de vardı Ali kardeşimiz için yapılan törende. Hepimizin gideceği son uğrak yeri için her dosta böyle seller nasip olsun diliyorum. Öyle bir insan seli ki bu, on binlerle tarif edilen büyük bir kalabalık. Evet, onu son yolculuğuna uğurlamak için gelen on binlerce insanla cadde ve sokaklar doldu taştı.

Söylemek gerekirse, Avcılar Er Mahmut Dede Cem evi meydanı, cadde ve sokakları ile dar geldi törene katılan insanlara. Hatta bir ara yoğun kalabalık arasından nasıl çıkarım diye endişelendim bende var olan dar alan korkusu nedeniyle. Görkemli bir kalabalık, o kalabalığa yetişemeyen veya çeşitli nedenlerle gelemeyen on binler de eklendiğinde bunların dua ve gözyaşlarıyla göçtü bu dünyadan yüzlerce eser bırakarak türkü severlere. Bir de sevgi selinden söz edecek olursak, on binlerce insanın aynı anda gözyaşı döktüğünü düşünün hele, ne hüzünlendirici bir durum değil mi?

Ali dünya hayatının zorluğu, dostlukların genelde çıkara dayandığı konusunu da işlemiş eserlerinde ’Burda dost bildiğin anam ısırgan otu, Elini tuttun mu bil ki elin yanıyor’ demekle, dünyada gerçek dostun çok az bulunabileceğini belirtiyor ve çok da doğru söylüyor ozanımız.

Biz Aliyi seviyoruz, hem de çok, çünkü işine bağlılık gösteren söylemek istediklerini kırmadan, dökmeden, incitmeden sazıyla, sözüyle, ama herkesin anlayabileceği yumuşak bir üslupla dile getiren saygı gösteren, saygı gören yumuşak huylu bir sanatçıydı.

Onu sevmek, eserlerine sahip çıkmak ve onları dinlemekle olur. Kıvırcık o zaman ölümsüzleşir işte. Aramızdan erken ayrılan ve kendi söylemiyle geldiği yere geri dönen, ama eserleri sayesinde bizimle daima konuşacak bir ozanı Aliyi kaybetmenin üzüntüsünü hep birlikte yaşıyoruz.

Orada, yani törende on binlerce insana sorulduğunda hep birlikte ve yürekten gelerek sana hakkımızı helal ettiğimizi bildirdik. Ama inanıyoruz ki, sevgili ozan, bu dünyada size olan sevgi ve desteğimiz nedeniyle sizde bize haklarınızı helal etmişsinizdir. Bilesiniz, size olan sevgi ve dualarımız artarak devam edecektir. Gazetem adına size Allahtan rahmet, ailenize ve tüm sevenlerinize sabır, başsağlığı diliyoruz. Saygılarımızla. 12.01.2011

Şair-Yazar Bayram Özkal
bayramozkal@hotmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder